Azerbaycan, Hocalı şehitlerine ağladı

Azerbaycan, Hocalı şehitlerine ağladı

Aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı 613 kişinin öldürüldüğü katliamın acısını hâlâ yaşayan binlerce Azeri, dün Bakü’de Hocalı Şehitler Anıtı’na akın etti.

613 kişinin öldürüldüğü Hocalı katliamından sağ kurtulmayı başaran Hazangül Emirova, babasının gözleri önünde yakılarak öldürüldüğünü anlattı.

 Esir tutuldukları sırada işkence yapılan babasının, “Azerbaycan toprakları Ermenilerindir.” demeyi kabul etmeyip “Ben vatanımı satmam” diye haykırınca üzerine benzin dökülerek yakıldığını söyledi. Katliamın acısını hâlâ yaşayan Mihriban Hüseynova da, “Kocamı öldürdüler. Kız kardeşimin kızlarını, oğullarını öldürdüler.” dedi. Azeriler, dünyanın Hocalı’yı ‘soykırım’ olarak tanıması, Ermenistan’ın da işgali altında tuttuğu Azerbaycan topraklarından çekilmesini istiyor. Dağlık Karabağ bölgesinde tek havaalanına sahip olan ve askeri açıdan stratejik önem taşıyan Hocalı, 25 Şubat 1992 tarihinde savaşın en acımasız saldırısını yaşadı. Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı’nın desteğini alarak, savunmasız durumdaki 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azeri’yi öldürdü. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150 kişinin akıbeti halen bilinmiyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.