Ayrıştırılmış beyaz et Rusya pazarında

Ayrıştırılmış beyaz et Rusya pazarında

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Koca, "Bazı firmalarımız Türkiye'de kullanımı yasaklanan mekanik ayrıştırılmış beyaz eti Rusya'ya ihraç etmeye başladı" dedi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, bazı firmaların Türkiye'de gıda yapımında yasaklanan mekanik ayrıştırılmış beyaz eti Rusya'ya ihraç etmeye başladıklarını bildirdi. 
 
Koca,  Rusya'nın ABD ve AB'ye gıda ithalatına yönelik ambargo kararının ardından Türkiye'deki beyaz et üreticilerinin beklenti içerisine girdiklerini söyledi. Önceki yıllarda Rusya'dan Türkiye'deki 12 firmanın çiğ tavuk eti, 3 firmanın ise ileri işlenmiş ürünler ihracatı yapma izni aldığını anlatan Koca, ayrıca bu izin için müracaat eden bazı firmaların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimlerinin ardından onay alabilecek durumda olduğunu söyledi.
 
Türkiye'den Rusya'ya tavuk salamı ve sosisi gibi işlenmiş et ürünleri ihracatının yapıldığını ancak Rusya'nın beyaz et tüketiminde en büyük kalemini, tavuk budunun oluşturduğunu ifade eden Koca, bu ülkenin ABD'den aldığı 270 bin ton beyaz etin büyük bölümünü tavuk budunun oluşturduğuna dikkati çekti.
 
Türkiye'nin but etinde yüksek fiyat nedeniyle Rus pazarına giremediğine işaret eden Koca, "Bu yılın 7 ayında 4 bin ton tavuk eti ihracatımız var. Rusya'ya 50-100 bin ton beyaz et ihraç edebilirsek çok iyi olur. Bu rakamlarla girersek Rus pazarından çıkmayız. Çünkü ürünümüz dünya standartlarının üzerinde. Yeni bir pazara ilave üretim yapacak potansiyelimiz de var" diye konuştu.
 
Türkiye'de gıda yapımında kullanımı yasaklanan mekanik ayrıştırılmış etin atık olarak ekonomik kayıp oluşturduğunu vurgulayan Koca, bazı Türk firmalarının Rusya'ya mekanik ayrıştırılmış et sevkıyatına başladığını bildirdi. Koca, "Türk firmalarının ihraç ettiği ürün orada beğenilirse, ki bundan şüphemiz yok, Rusya'ya satışlarımız artarak devam eder. Bu ürünün tekrar insan gıdası olarak değerlendirilmesi sektöre artı getirecek. Bu et türü özellikle sosis ve salam yapımında kullanılıyor. Ruslar da bunun için alıyor" ifadelerini kullandı.
 
Mekanik ayrıştırılmış et
 
Mekanik ayrılmış et, büyük parça etlerin elle ayrılmasından sonra karkastan mekanik yollarla ayrılan et olarak tanımlanıyor ve etin elde edildiği türe göre mekanik ayrılmış tavuk eti, mekanik ayrılmış balık eti veya mekanik ayrılmış dana eti şeklinde adlandırılıyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.