Aynı gün iki LYS'ye girenler dikkat!

Aynı gün iki LYS'ye girenler dikkat!

Üniversite’ye girişte ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 14-15 ile 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Oturumlara, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) en az birinden 180 ve üzeri puan alan adaylar katılacak. Bu rakam, hâlihazırda 946 bin 244. Yalnız Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) her bir LYS için farklı bir sınav yeri belirledi. Adaylar, tek sınavın olduğu günler zorluk yaşamayacak. Ancak iki LYS’nin olduğu 15 Haziran Pazar günü adaylar için zorlu geçecek. Zira LYS-1 ve LYS-5 aynı gün içinde yapılacak. İlk sınava saat 10.00’da giren adayların sınav süresi 135 dakika. İkinci sınav ise yine farklı bir sınav yerinde ve saat 14.30’da olacak. İstanbul gibi trafiğin sorun olduğu illerde ise bir sınav yerinden diğerine ulaşmak adaylar için hiç de kolay olmayacak. Uzmanlar, sınav yerlerinin bugün görülmesini ve alternatif ulaşım güzergâhları için plan yapmayı tavsiye ediyor. Özellikle büyük şehirlerde sınav planlamasının, ulaşım odaklı yapılması uyarısında bulunuluyor. FEM Yayınları Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, ulaşım ve motivasyon açısından bunun adaylar açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor.

ÖSYM’nin verdiği bilgilere göre LYS’ye başvuran adayların 744 bin 562’si matematik (LYS-1), 388 bin 361’i fen bilimleri (LYS-2), 751 bin 454’ü edebiyat-coğrafya (LYS-3), 432 bin 97’si sosyal bilimler (LYS-4)e ve 70 bin 767’si yabancı dile (LYS-5) katılacak. Rehberlik uzmanı Faruk Ardıç, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın, sınav öncesinde yanlış tercih yapabilecek ya da fikrini değiştirebilecek adayların LYS’nin tüm oturumlarına girmelerini önerdiğini hatırlattı. Ardıç bir de eleştiride bulundu: “Bu açıklamaya bağlı olarak adayların çoğu 5 farklı LYS’ye girmek için müracaat etti. Ancak 15 Haziran’da hem matematik hem dil sınavına girecek adaylar için bir yerden diğerine geçmek için 2 saat 15 dakikalık bir zaman dilimi var. Eğer aday İstanbul gibi büyük yerleşim merkezlerinde farklı iki sınava giriyorsa ikinci sınava yetişmesi problem olabilecek. ÖSYM’nin bu tür adayları aynı okulda, farklı sınıflarda sınava alması daha uygun olurdu.”

 İki kardeş, farklı semtlerde sınavda

Kardeşlerin, sınav günü farklı okullarda LYS’ye girmesi de ayrı bir sorun. İki çocuğu aynı gün farklı semtlerde sınava girecek olan Esma Ç., çözümü eşinden yardım almakta bulmuş. Çocuklardan birini kendisinin, diğerini ise eşinin okula bırakacağını belirten Esma Ç., “İki çocuğuma da sınavlarında eşlik etmek istiyoruz. Girecekleri 4 sınavın da yerleri farklı. Pazar günü ikisi de farklı ilçelerde sınava girecek. Biri Çapa diğeri ise Zeytinburnu’nda. O yüzden birini ben, diğerini eşim bırakacağız.” ifadelerini kullanıyor. Ancak imkânı olmayan öğrenci ve veliler de düşünülerek bu hususta daha dikkatli olunmasını talep ediyor. 

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.