Aylık istihdam artışı son 3 yılın zirvesinde

Aylık istihdam artışı son 3 yılın zirvesinde

Mevsimsellikten arındırılmış istihdam 2013 yılı aralık döneminde, 2013 Kasım ayına göre 210 bin kişi artarak son 3 yılın zirvesini gördü.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı 2013 yılı aralık ayında bir önceki aya göre 0,4 puanlık azalışla yüzde 9,8’den yüzde 9,4’e düşerek, 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 12’den yüzde 11,6’ya gerilerek son 16 ayın en düşük seviyesine indi. 2013 aralık ayında iş gücüne katılım oranın bir önceki aya göre 0,1 puan aratarak yüzde 50,9'a yükselmesine rağmen yaşanan düşüşte güçlü istihdam artışı etkili oldu.

Geçen yılın aralık ayında aylık bazda 210 bin kişilik ek istihdam yaratılarak son 34 ayın en yüksek istihdam artışı gerçekleştirildi. Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel veriler istihdamın geçen yıl aralık döneminde tüm sektörlerde arttığını gösteriyor. Sanayi üretim endeksinde kasım, aralık ve ocak aylarında gözlemlenen artışlara paralel olarak sanayi istihdamı 2013 Aralık'ta 29 bin kişi arttı. Hizmet istihdamı bu dönemde 84 bin kişi artarak son14 ayın en kuvvetli dönemsel artışını kaydetti.

Aynı dönemde inşaat sektöründeki istihdam 2013 temmuz ayından beri artışını sürdürdü. Düşme eğiliminde olan tarım istihdamında ise 54 binlik artış kaydedildi. Hizmet sektöründeki artış bu dönemde 84 bin kişi artarak 33 aydır artışını sürdürdü.

Mevsimsellikten arındırılmamış işsizlik oranı ise geçen yıl aralık ayında 2012 yılının aynı dönemine göre 0,1 puan düşerek yüzde 10'a geriledi.

Analistler, istihdam piyasasında 2013 Mart-Eylül arasında görülen bozulmanın yılın son çeyreğinde yerini toparlanmaya bıraktığını belirterek, öncü göstergelerin istihdam piyasasında ocak ayında geçici bir ivme kaybına ve ardından şubatta toparlanmanın devamına işaret ettiğini ifade ediyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.