Ayetü'l Kürsi'yi pirinç tanesine sığdırdı

Ayetü'l Kürsi'yi pirinç tanesine sığdırdı

Pirinç tanesi üzerine yazı yazan Ali Kaya Özköprülü, “Kişi istedikten sonra azim ve sabırla yapamayacağı iş yoktur.” diyor. Ayetü’l-Kürsi’yi pirince sığdıran Özköprülü, hedefinin Yasin Sûresi’ni yazmak olduğunu dile getiriyor.

Ali Kaya Özköprülü, 9 Eylül Üniversitesi Makine Resim Konstrüksiyon Bölümü mezunu. 13 yıllık eğitim hayatı boyunca yurt içinde ve dışında çeşitli eserler yapıp, ödüller alan Özköprülü, pirinç üzerine çalışmalara ise gördüğü rüya üzerine son 2,5 yılda ağırlık vermiş. Bir gece rüyasına giren zatın kendisine, “Sen pirinç tanesi üstüne Ayetü’l-Kürsi’yi yazacaksın.” demesiyle başlayan 2,5 yıllık serüvende mutlu sona ulaşıyor. 30 bin deneme nihayetinde uygun grafik tasarımı ve mikro baskıyı buluşturan sanatçı, işi ilerletip pirinç tanesi üzerine on kıtalık İstiklal Marşı’nı yazmayı da başarıyor. Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurmaya hazırlanan Eskişehirli sanatçı, dünyada bu uzunlukta bir çalışma yapılmadığını, kabul edilmesi halinde ülkemizin adının duyulacağını belirtiyor. Amerika ve Türkiye Patent Enstitüleri’nden tasarım tescil belgesi alan sanatçıya bu süreçte en büyük desteği ailesi veriyor. Sanatçı, bulduğu yöntemi mikro baskı özelliği ve pirinç üzerine çalışması nedeniyle “nanopi” olarak adlandırıyor.

Bir kilo pirinçte 33.000 tane olduğunu belirten Özköprülü, mikro düzeyde yaptığı çalışmaların onu çok ilginç alanlarda fikir sahibi yaptığını vurguluyor. “Artan pirinçleri atmıyor evde pilav yapıp yiyoruz.” şeklinde espri de yapıyor. 2-7 mm’lik jasmine ve 3-7 mm’lik baldo pirinç taneleri üzerine çalıştığını söyleyen sanatçı, tek bir hareketinin dahi yanlış olmaması için üç ay grafik çalıştığını ifade ediyor. “Yanlış yazılmış bir ayetin vebali altına giremem.” diyen Özköprülü, kolyenin içinde özel bir sıvı bulunduğunu, büyüteç vazifesi gören bu sıvı sayesinde pirincin 50 yıl bozulmadan korunabildiğini vurguluyor. İnsanların üzerinde ayet yazılı kolye ile tuvalete girip giremeyeceğini ise şu şekilde açıklıyor: “Önceden el yazması dualar 7 kat naylona sarılıp öyle boyna asılırdı. Bizim yaptığımız çalışma bundan daha sıhhatli bir şey sunuyor. Kazara kolye tuvalete bile düşecek olsa asla kirlenmiyor. O su ve mahfazası, pirinci koruyor.” Pirincin tüm toplumlarda bereketin sembolü olduğunu, Anadolu’da da bahara girerken insanların başlarından buğday, pirinç maddelerinin döküldüğünü söylüyor. Asya’da pirinç üzerine yazı yazmanın 2.000 yıllık bir gelenek olduğunu, bundan 15 yıl önce Türkiye’de de 26 milyon ismin pirinç üzerine yazıldığını belirtiyor. Hatta halk arasında pirinç tanesi üzerine Kur’an’ın yazılmış olduğu gibi bir inancın bulunduğunu ifade ediyor. Hayalinin ise Yasin Sûresi’ni pirinç tanesi üstüne yazmak olduğunu dile getiriyor. Allah lafzı, kelime-i tevhid, nazar ayeti ve Ayetü’l-Kürsi’nin yanı sıra pirincin üstüne isteğe bağlı isim, fotoğraf, arma, Atatürk portresi de yapılabiliyor. Ürünlerin satışa sunulmasının ardından Amerika, Çin ve Tayland’dan da talepler geliyor. Birkaç ülkeye ihraç edilen kolyeleri internet üzerinden satın almak mümkün. 

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.