Ayetlerdeki tabiatın inşasından ibadete

Elhamdülillahi Rabbil alemin / alemlerin Rabbi benim / bütün alemleri sizin için yaratıp sizin hizmetinize veriyorum / bütün alemler sizin ihtiyaçlarınıza göre, size benim sayemde baş eğiyor. Ya siz niye bana her gün gelip başınızı secdeye koymuyorsunuz?

Size acıyan ve şefkat eden benim / errahmanirrahim / size acıyan, sizin ihtiyaçlarınızın giderilmemesi durumunda sizde meydana gelen ıstırapları dindiren benim. İhtiyaçlarınızı veren benim. Siz neden sizi acıdığım halde kendinize acımayıp itaatsiz bir insanın mahcubiyetini yaşamaya razı oluyorsunuz, kendinize acımıyorsunuz?

Maliki yevmiddin / Bütün işlerinizin ve amellerininiz değerlendirileceği o meşhur pazarda, günde size sahip yine benim. O günün sahibi benim. / Pazarda bana verecek bir ameliniz, namazınız yoksa o günün sahibi ben size nasıl sahiplik edeyim?

Ellezine yüminüne bil gayb. / Bu görünen alem, görünmeyen bir başka alemden yansıyan alem. / Sizi o alemin arkasındaki aleme inanmaya davet eden benim. / Tamamiyle başka bir aleme yansıyan, başka bir alemin arşivlerine gönderilen namazın kayıtlarına kayıtsız kalamazsınız. Eğer o gayb alemine yansıyan bir şeyiniz yoksa ne olur sizin haliniz?

Yaeyyühennas ubudu rabbükümüllezi helekeleküm vellezine min kabliküm laalleküm tettekun. / Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize (bana) ibadet edin. Sizi ve sizden öncekileri yarattığım için bana ibadet edin. Ya kime edeceksiniz, sizden ve sizden öncekiler hakkında kim ne söyleyebilir? Sizi yaratan, sizden önceki ve sonrakileri de yaratan O. O halde kime ibadet edeceksiniz, başka bir yaratan varsa ona ibadet etmelisiniz, madem yok o halde bana ibadet zorunluktur. Sizi ve sizden öncekileri yarattığım için benden korkmalısınız, ya kimden korkacaksınız? Sizin yaratılışınız ve hayatınızın devamında bir tesiri olmayan şeylerden mi korkacaksınız, yazık!

Ellezicealelekümül arda firaşe / ve semae binae. / O sizin için yeryüzünü bir döşek, sizi rahat ettirecek her şeyi ihtiva eden bir yer ve gökyüzünü size dam yaptı. Nasıl insan yatakta rahat ederse yine bu yeryüzünün büyük döşeğinde her türlü ihtiyaçları tedarik edilerek, ona koşturularak onun rahatı sağlanır. O eve bir de tavan yapmıştır. Yine hem süslü hem yağmur indiren bir tavan. Bütün bu icraatlar insan için ise ya insan ne için?

Ve enzele minessemai maen. / Gökyüzünden suyu o indirdi (Allah). Sizin için, siz istifade edesiniz diye. Su esrarlı bir nesne, gökyüzünde nasıl hazırlandığı bilinmeyen ama arştan gelen bir nesne. O bütün hayatın devamını sağlayan bir sıvı, nasıl bir şumüllü madde ki bütün hayatlar ona bağlı. Nasıl harika tasarlanmış. Onu semadan bizi rahatsız etmeyecek şekilde imdadımıza koşturan O. O su bize koşarken ya biz dünyevi ihtiyaçlarımızın temini için koşuyoruz, eğer koşmazsak bir de Allah’a ezan sesiyle… O su bize nimet olarak inerken lanet olarak inmez mi? Ben senin için binlerce kilometre yüksekten iniyorum sana koşuyorum sen de beni sana hazırlayana koşman gerekmez mi? Demez mi o suyun hayat dolu katreleri.

Feehreceminessemerati rızken leküm. / O yerden o suyun katkısıyla sizin ihtiyaçlarınızı ağaçları, bitkileri, meyveleri çıkardı. Bütün ağaçlar görüntüleriyle estetik nesneler, dünyamızı harika tasarımlarıyla ve çiçekleriyle süslüyorlar, ta ki süslü bir evde yaşayalım. Sonra onlardan bizim midemize ve fizyolojimize uygun tasarlanan o harika geometrisi olan meyveleri harika konserveler şeklinde bize indiren verene karşı bin kalbimiz olsa ona koşmamız onun için secdelere kapanmamız gerekmez mi? Ya nasıl olsun?

Sayısız ihtiyaçlarımıza cevap veren bu su denen metafizik nesne, yere düşünce bütün bitkileri büyütüyor. Bir anne gibi. Herkese ihtiyacı olduğu kadar belli oranlarda, onlar insana rızık olarak dönüyor, insana hizmet eden şeyler de onun sayesinde büyüyor. Sayısız fonksiyon ve misyonu olan bu suyu insana hizmet ettiren O. O halde kısa bir hizmet ve teşekkürü O’na çok görmek ne kadar büyük bir gaflettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum