Ayda 5 bin lira kazandıran böcek

Ayda 5 bin lira kazandıran böcek

Bursa'da 25 yıldır ipek böceği damızlık üretimi yapılıyor.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, damızlık ipek böcekçiliğinin yoğun olarak yapıldığı İhsaniye Mahallesi'nde yaşayan aileler, kazancı yüksek olan bu iş sayesinde ortalama 40 günde 5 bin 500'er lira gelir elde edebiliyor.
 
Mahalle Muhtarı Hayati Çiçek, 100 yılı aşkın bir süredir mahallelerinde ipek böceği yetiştirildiğini, son 25 yıldır da damızlık üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.
 
Türkiye'de damızlık ipek böceği yetiştirilen 4 mahalle bulunduğunu belirten Çiçek, "Kozalarımız son aşamasına geldi. Yaklaşık 40 günde koza oldular. Bunları topladıktan sonra Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) teslim edeceğiz" dedi.
 
Çiçek, tohumların mayıs ayı ortalarında Kozabirlik tarafından üreticilere teslim edildiğini, haziran sonuna kadar ise toplandığını dile getirdi.
 
Bir paket ipek böceğinden 30-35 kilogram koza elde edildiği bilgisini veren Çiçek, "4 nüfuslu bir aile yaklaşık 100 kilogram civarında koza üretebiliyor. Bu sene bildiğimiz kadarıyla 50-55 lira gibi kilogram birim fiyatı var. 100 kilogramlık üretimde üreticimiz 40-45 günde yaklaşık 5 bin 500 lira civarında kazanç elde edebiliyor" ifadesini kullandı.
 
ÇİN İPEK ÜRETİMİNE EGEMEN
 
İpek böcekçiliği sürecine değinen Çiçek, bu işin Kozabirlik gözetiminde yapıldığını anlattı.
 
Çiçek, Osmanlı döneminde üretilen ipeklerin özellikle padişah kaftanlarında kullanıldığını aktardı. Bu malzemenin saraylarda süs eşyalarında da kullanıldığına işaret eden Çiçek, "Günümüzün şartlarında ipek halı, süs eşyalarında, ev işlerinde, ameliyat ipliklerinde ve her türlü alanlarda kullanılabiliyor. Çok yumuşak bir madde olduğu için kolay boyanabiliyor. İşçiliği güzel, rahat işlenebiliyor" diye konuştu.
 
Türkiye'de elde edilen ipeklerin genellikle Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Çiçek, dünyada üretimin yaklaşık yüzde 70'inin Çin tarafından gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
 
TRT Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.