Ayasofya hukuken de camidir

Ayasofya hukuken de camidir

Atatürk kültür, Dil ve Tarih yüksek kurumu emekli başkan vekili Dr. Nazif Öztürk'ten, uzun yıllardır devam eden Ayasofya Camii'nin ibadete açılması ve caminin hukuki durumuyla ilgili tartışmalara son noktayı koyacak bir açıklama geldi.

Kültür Bakanlığı Müsteşar yardımcılığı görevinde de bulunan Öztürk, "Ayasofya müze olmasının yanı sıra idari ve hukuki olarak camidir!" dedi. Ayasofya 'nın ibadete kapatıldığı ve cami statüsünün kaldırıldığına dair bir karar ve belge bulunmadığını, dolayısıyla yapının ibadete açık olduğunu söyleyen Dr. Öztürk, dünyanın birçok ülkesinde hem müze hem ibadethane statüsünde binlerce yapı bulunduğunu söyledi

Akit'e konuşan Dr. Nazif Öztürk, "Ayasofya ile ilgili mevcut kararnamede, müzeye çevrilmesi kabul ve tasvip edilmiştir" deniliyor. yani ibadete kapatıldığı veya kapatılacağına dair bir kayıt bulunmamakta. dolayısıyla Ayasofya'nın ibadete kapalı olması şeklinde idari ve hukuki bir gerekçe bulunmamaktadır." açıklamasında bulundu.

OSMANLI'DA DA BAZI CAMİLER...

Bir yapının müze vazifesi görmesinin o yapının asli statüsünü kaybetmesi anlamına gelmediğini tekrarlayan Dr. Öztürk, " Osmanlı döneminde de Ayasofya, Sultanahmet ve süleymaniye için personel istihdam edilerek buraların ecnebilere gezdirilmesine dair belgeler var. şimdi buraların müze olarak değerlendirilmesinin, cami olmasını sonlandırdğını kim öne sürebilir?" dedi

" AYASOFYA CAMİ PERSONELİNİN KADROSU HALEN AÇIK"

"Ayasofya'da da durum bundan farklı değildir" diyen Öztürk, " Arıca, müzeye çevrilme kararının verilmesinin ardından cami personelinin kadrolarının kaldırılmayarak korunmuş olması gerçeği de, Ayasofya'nın halen idari ve hukuki olarak cami olduğunu ortaya koymaktadır" şeklinde devam etti.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.