Ayakkabınız ayağınıza ağır geliyorsa dikkat!

Ayakkabınız ayağınıza ağır geliyorsa dikkat!

Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal ayakkabıların ayağa ağır gelmesinin altında yatan sorun ile ilgili bilgiler verdi.

Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal, ' Eğer yürürken diz ya da kalçanız boşalıyorsa, ayak bileğiniz sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabınız ağır geliyorsa , ayağınız yere takılıyorsa ve sık sık düşüyorsanız bacağınızda güç kaybı var demektir. Bu durumda hemen beyin omurilik ve sinir cerrahına başvurulması gerekir ' dedi.
 
Hastalar güç kaybını yani kısmi felç deyimini genellikle yorumlamakta güçlük çekerler , felç lafını sevmezler. Korkarlar, paniklerler. Güç kaybınız var dediğinizde memnuniyetle kabul ederler. Ancak o zaman da ameliyatın gerekliliğini anlayamazlar. Hafif felçler cidden fark edilmeyebilir. Ancak muayenede anlaşılır. Bacaktaki kısmi felç ya da güç kaybı (beyinden gelen damar tıkanmaları ya da kanamaları sonucu inmeler hariç) en çok bel fıtıklarında, daha sonra dar kanalda, bel kaymasında, omurilik tümörlerinde ,kaza sonucu omurga kırıklarında, ağır skolyoz ya da kifoz gibi omurga yapı bozukluklarında, ağır kireçlenmelerde, ameliyat sonrası bazı oluşan yapışık dokularda, sinir sıkışmalarında, nöropati gibi sinirin kendi yapısının hastalanmasında, MS gibi bazı nörolojik hastalıklarda, omurilik yada sinir köklerini tutan enfeksiyonlarda, kalçaya hatalı enjeksiyon yaptıranlarda, nadiren de total kalça protezlerinde vetravmatik diz eklemi hasarlarında oluşabilir ve hepsi ayrı ayrı kendi içinde tedavi edilirler.
 
Doç. Dr. Cahide Topsakal son olarak felç tedavisinin sebebe ve hastaya göre çok değiştiğini, olayın cinsi, yer kaplayan bir lezyon varsa büyüklüğü, konumu, habaset derecesi, hayati merkezlere basıp basmadığı, hastanın yaşı ve sistemik başka rahatsızlıklarının olup olmaması, felcin derecesi ve buna eşlik eden bulguların varlığına göre tedavi planlandığını söyledi.
 
haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.