Ayakkabıcı olarak kullanılan cami 75 yıl sonra ibadete açıldı

Ayakkabıcı olarak kullanılan cami 75 yıl sonra ibadete açıldı

Cumhuriyet'in kuruluş döneminde satılan ve bu zamana kadar ayakkabıcı dükkanı olarak kullanılan Tavukçu Mescidi, Ramazan'la birlikte 75 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

Eski Bursa Valisi Şahabettin Harput’un gayretleri ile daha önce satılan ve amacı dışında kullanılan cami ve mescitlerin ayağa kaldırılması çabası sonuçlarını verdi. Cumhuriyet döneminde satılan camilerden olan Tavukçu Mescidi, daha önce ev olarak kullanılan Zaferanlık Camii gibi ibadete açıldı. Bu zamana kadar ev olarak kullanılan ve içinde Emirsultan’ın talebelerinden biri olan Bekir Dede isimli büyük zatın türbesinin de bulunduğu Zaferanlık Camii de geçen sene 74 yıl aradan sonra ibadete açılmıştı.
 
1400’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Tavukçuoğlu Camisi, 75 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı. Osmangazi Şehreküstü Mahallesi'nde bulunan ve 1939 yılında satılan tarihi cami, 2 yıl önce sahiplerinden kamulaştırma ile satın alındı. Valilik öncülüğünde Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık 300 bin 300 liraya satın alınan tarihi mescit, isminin açıklanmasını istemeyen bir hayırseverin de katkısı ile yaklaşık 500 bin liraya cemaatle buluştu.
 
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün projelendirmesi ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile rekonstrüksiyon çalışmaları 3 ay içinde başlayan mescit, Ramazan’a yetiştirildi. Yaklaşık 150 metrekare taban alanı ve 250 metrekare bahçeye sahip olan mescidin restorasyonu yaklaşık 1.5 yıl sürdü. Ramazan ayı ile birlikte ibadete açılan Tavukçuoğlu Camii, bölge esnafı tarafından büyük ilgi görüyor. Bursa Müftülüğünün geçici imam görevlendirdiği camide artık teravih ve vakit namazları da kılınıyor.
 
Tarihi camide namaz kılma imkanı bulan çevre esnafı ise bölgede bu zamana kadar cami olduğunu bilmediklerini vurgularken, restorasyondan sonra cami olduğunu gördüklerini söyledi. 
 
Cemaatten Veli İnecikli, caminin açılması ile çok sevindiklerini belirterek, “Ecdadımızın, satılarak elden çıkarılan camilerinden birisi. Şimdi yeniden cami olarak hizmete açıldı. Biz de çok sevindik. Burası Allah’ın evi, 75 yıl sonra burası ibadete açıldı. Vakıflar, buraya sahip çıktı, biz de çok sevindik halk olarak ve namaza geliyoruz buraya.” şeklinde konuştu.
 
Süleyman Öner de “Ecdadımızın yadigarı camilerden burası ama bir şekilde burası tahrip edilmiş ve başka işlerde kullanılmış. Sonra Allah razı olsun yetkililerden, sahip çıktılar. Ecdadımızın şu mübarek yerlerini yeniden yaşattılar. Seviniyoruz, gerçekten seviniyoruz.” şeklinde duygularını ifade etti. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.