Avusturya'da okullarda ayrımcılık yüzde 268 arttı

Avusturya'da okullarda ayrımcılık yüzde 268 arttı

Avusturyalı bir derneğin hazırladığı rapora göre, ülkedeki eğitim kurumlarında 2016'da 49 olan ayrımcılık vakaları, 2017'de 173'e yükselerek yüzde 268 artış gösterdi.

Avusturya eğitim sisteminde her tür ayrımcılığa karşı çalışmalar yürüten Eğitimde Ayrımcılık Karşıtı Eşitlik Derneği'nin (IDB) raporuna göre, ülkede 2017'de, ayrımcılık vakalarında bir önceki yıla oranla yüzde 268 artış yaşandı.

Ülkede iki yıldır eğitim sisteminde, din, cinsiyet, kültür, etnik köken ve benzeri nedenlerle ayırımcılığa maruz kalan öğrenci ve eğitmenlere ilişkin çalışmalar yürüten IDB Derneği, düzenlediği basın toplantısı ile 96 sayfadan oluşan 2017 Avusturya Eğitim Sisteminde Ayrımcılık Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı.

Derneğin çalışma prensipleri başta olmak üzere uzman görüşleri, mağdurların anlatıları ve yaşanan hukuki süreçlere ilişkin örneklerin yer aldığı raporda, geçen yıl ayrımcılık nedeniyle 173 vakanın kayıt altına alındığı, bu sayının 2016’da 47 olduğu belirtilerek, dolayısıyla bu vakalarda yüzde 268 gibi ciddi bir artışın yaşandığına işaret edildi.

Avusturya eğitim sisteminde ayrımcılığa en çok yüzde 81 ile ilk, orta ve lise öğrencilerinin maruz kaldığı vurgulanan raporda, ayrımcılığın en çok yüzde 30 ile lise ve ortaokulda yaşandığı, bu oranın ilkokulda yüzde 19, anaokulunda yüzde 5 ve diğer kurumlarda yüzde 19 olduğu bildirildi. 

İslam karşıtlığı ilk sırada

Raporda, çeşitli ayrımcılık nedenlerine de değinilerek, İslam karşıtlığının yüzde 50 ile ilk sırada yer aldığı bildirildi.

Bunu sırasıyla yüzde 40 ile etnik köken, yüzde 6 ile fiziksel engelli olunması, yüzde 1,1 ile antisemitizm takip etti.

Raporda, dini tercihi görünür kişilere ayrımcılığın yüzde 42 seviyesinde olduğu belirtildi.

Kadınların yüzde 52 ile en çok ayrımcılığa maruz kalan kesim olduğu kaydedilen raporda, buna karşı ayrımcılık yapan faillerin ise yüzde 53’ünü erkeklerin oluşturduğu ifade edildi.

Raporda, ayrımcılığa maruz kalan kişilerin yaşadığı kötü tecrübeleri çoğunlukla paylaşmak istemediğinin altı çizilerek, ülkenin başkenti Viyana'nın 46, Aşağı Avusturya eyaletinin ise yüzde 35 ile en çok ayrımcılığın yaşandığı bölgeler olduğuna dikkat çekildi.

"Ayrımcılık şiddetin farklı bir formu"

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan IDB Derneği Başkanı Dr. Sonia Zaafrani, eğitim sisteminde eşit muamele ve eğitim şansının herkes için yasal hak olduğunu belirterek, "Devlet tarafından tayin edilen eğitmenlerin öğrencilerine karşı tarafsız olması gerekirken, bu rapor birçok eğitmenin din ve dünya görüşü nedeniyle taraflı tutum sergileyerek ayrımcılık yaptığını ortaya koyuyor.” dedi.

Irkçılık, İslam karşıtlığı, antisemitizm ve cinsiyetçilik gibi birçok ayrımcılığın okul sıralarında öğretilen ve öğrenilen hususlar olduğunu dile getiren Zaafrani, “Öğrencilerin öğretmenleri tarafından sıklıkla ayrımcılığa maruz bırakılması şiddetin farkı bir formudur. Okullar esasında söz konusu olumsuz yaklaşımlardan gençleri arındırmak için vardır. Eğitim sisteminin temel işleyişi şans eşitliği ve eşit muameleye dayanmalıdır.” görüşünü paylaştı.

Dernek sözcülerinden Marlies Parchment de etnik kökeni nedeniyle ayrımcılıkla yüzleşmek zorunda kalan bazı öğrencilerin olumsuz tecrübelerine değinerek, teneffüs esnasında kendi aralarında Türkçe konuşan çocuklara öğretmenin hakaret ettiğini belirtti.

Afganistan asıllı bir öğrencinin öğretmeni tarafından hakarete maruz kaldığını anlatan Parchment, öğretmenin öğrenciyi geldiği ülke ve kökeni nedeniyle aşağıladığını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.