Avusturya'da İslam Yasa Tasarısı tartışılıyor

Avusturya'da İslam Yasa Tasarısı tartışılıyor

Cumhurbaşkanı Fischer: "Son sözü Anayasa Mahkemesi söyler." İslam Cemaati Başkanı: "İkinci sınıf vatandaş olmak istemiyoruz"

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, İslam Yasa Tasarısı'nın mevcut haliyle yasalaşması halinde son sözü Anayasa Mahkemesinin söyleyeceğini bildirdi.
 
Fischer, Avusturya İslam Cemaati tarafından Viyana'da düzenlenen ve Doğu Avrupa bölgesindeki Müslüman toplulukları bir araya getiren Balkan Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İslam Yasa Tasarısı'nın henüz yasalaşmadığını ve kamuoyunun tartışmasına açıldığını söyledi.
 
Tasarıda Müslüman topluluğun lehine maddeler bulunduğunu ve anayasaya aykırı olduğu iddia edilen maddelerin de bulunduğunu hatırlatan Fischer, daha iyi bir yasa yapılabilmesi için 5-6 haftalık itiraz süreci bulunduğunu hatırlattı. Tasarının yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesine şikayet hakkı bulunduğunu hatırlatan Fischer, "Eğer bazı maddelerin anayasaya aykırı olduğu söyleniyorsa bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi son sözü Anayasa Mahkemesi söyler" dedi.
 
-"Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız"-
 
Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç da konferansın açılışında yaptığı konuşmada tasarısının bazı maddelerinin kendilerinin rızası olmadan eklendiğini söyledi.
 
"Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayacak yasa bırakmak istiyoruz" diyen Sanaç, "Üzülerek ifade etmek istiyorum ki çok güzel devam eden bir süreç vardı, bir anda akamete uğratıldı. Bizim istemediğimiz bazı maddeler, bu tasarının içine kondu. Bunlar anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır, Avusturya Anayasası'na aykırıdır, bazıları insan haklarına aykırıdır, din özgürlüğüne aykırıdır" diye konuştu.
 
Demokratik bir ülkede yaşadıklarını ve söz konusu maddelerin değiştirilmesi için diyalog yolunu deneyeceklerini belirten Sanaç, "Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. İnşallah sonunda istediğimizi elde edeceğiz" diye konuştu.
 
-"İkinci sınıf vatandaş olmak istemiyoruz"-
 
Sanaç, diğer dini cemaatlere uygulanmayan "yurt dışından finansman yasağı", "resmi kurumlarla işbirliği ve bilgi alışverişi" ve "bazı Müslümanları küçük düşürecek" ifadeler bulunduğunu söyledi. Sanaç, Protestonlar ve Yahudiler gibi diğer dini cemaatlere tanınan bütün hakların Müslümanlara tanınmasını istediklerini aktardı.
 
Tasarı üzerinde hukukçuların çalıştığını ve ortaya çıkacak görüşlerin ilgili birimlere aktarılacağını söyleyen Sanaç, "Biz, bu ülkenin vatandaşlarıyız, ikinci sınıf vatandaş olmak istemiyoruz. Bu nedenle maddelerin kaldırılmasını ve diğer cemaatlerle eşit bir şekilde yasasının yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.