Avusturya’da ırkçılık karşıtı protesto

Avusturya’da ırkçılık karşıtı protesto

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, 18 Mart Irkçılığa Karşı Uluslararası Eylem Günü dolayısıyla düzenlenen protesto yürüyüşüne, farklı etnik kökenlerden 10 bine yakın gösterici katıldı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, 18 Mart Irkçılığa Karşı Uluslararası Eylem Günü dolayısıyla düzenlenen protesto yürüyüşüne, farklı etnik kökenlerden 10 bine yakın gösterici katıldı.

Protestocular, çeşitli ulusların bayraklarının yanı sıra "Sığınmacılar hoş geldi", "Korku yerine özgürlük", "Daha insanca sığınmacı yasası" ve "Müslüman yasağına hayır" yazılı dövizlerle, parlamento binasına yürüdü.

Müslüman sivil toplum ağı adına konuşan Esim Karakuru, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı açıklamalara basının yer vermediğine işaret ederek, "Müslüman kadınlar üzerinden politika yapılıyor. Müslüman kadınlar ayrımcılığın birçok şekliyle karşı karşıya kalıyor. Bu ayrımcılık, toplumun her kademesinde hissediliyor. Bu nedenle bugün burada sesimizi yükseltmek ve mücadele vereceğimizi söylemek için toplandık." dedi.

Sivil toplum kuruluşlarından Avusturya Halk Yardımı yöneticisi Erich Fenninger de ekonomik sorunların politik malzeme olarak kullanıldığını, bu durumun toplum içinde ayrımcılık ve nefreti artırdığını söyledi.

Fenninger, "Aşırı sağcı küçük gruplar ve aşırı sağ partilerin kullandığı ifadeler, büyük partiler tarafından eleştirilirdi. Bugün bu büyük partiler aynı söylemleri siyasi programlarına alarak, kullanmaya başladılar. Aşırı sağ politikalar hükümet programında yer almaya başladı. Buna karşın insan hakları, savunulması bir yana, aksine tamamen ortadan kaldırılıyor." diye konuştu.

Sığınmacıların 'suçlu' olarak nitelendirildiğini dile getiren Fenninger, insanların sınıflandırıldığını, farklı sıfatlarla damgalandığını kaydetti.

Londra ve Amsterdam'da ırkçılık karşıtı gösteri

İngiltere’nin başkenti Londra’da ve Amsterdam kentindeki De Dam Meydanı'nda bir araya gelen onbinlerce kişi ırkçılığa ve İslamofobiye karşı yürüdü.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen gösteride eylemciler İslamofobi, antisemitizm, ABD Başkanı Donald Trump ve Brexit karşıtı dövizler taşıdı.

İngiliz kamu yayım kuruluşu BBC’nin Portland Place’deki merkezi önünden başlayan yürüyüş, İngiliz parlamentosunun önünde son buldu.

"Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk" adlı sivil toplum inisiyatifi tarafından düzenlenen ve "Savaşı Durdur Koalisyonu" gibi hareketlerin de desteklediği yürüyüşte sığınmacılara destek sloganları atıldı.

AA muhabirine konuşan Hackney Sığınmacı Forumu Başkanı Ali Aksoy, renkli ve barışçıl bir dayanışma gösterisinde bulunmak amacıyla yürüyüşe katıldığını belirtirken, Yorkshire’dan gelen aktivist Peter Hearst "Çocuklarım şimdi Londra’da yaşıyor. Buranın çok kültürlü yapısını seviyorlar. İnsanlar korku ticareti yapmayı bırakmalı. Birleşmemiz gerekli." ifadelerini kullandı.

Londra’da 2012’den bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ırkçılık karşıtı yürüyüşte bu yıl "Sığınmacılar hoş gelsin," "Trump’a karşı dur," "AB işçilerinden elinizi çekin" yazılı pankartların çokluğu dikkati çekti. Galler’in başkenti Cardiff ve İskoçya’nın Glasgow kentlerinde de aynı kapsamda yürüyüşler düzenlendi.

"Wilders’e hayır, PVV partisine hayır, ırkçılığa hayır"

Hollanda’da, Irkçılığa Karşı Uluslararası Eylem Günü’nde, 21 Mart Komitesi tarafından düzenlenen "Irkçılık ve ayrımcılık için ayağa kalk” gösterisine yaklaşık iki bin kişi katıldı.

Amsterdam kentindeki De Dam Meydanı'nda bir araya gelen göstericiler, Dokwerker Meydanı'na kadar ellerindeki, "ırkçılık ve ayrımcılığa karşı hep beraber", "mültecilere kapımız açık", "Wilders’e hayır, PVV partisine hayır, ırkçılığa hayır", "duvarlar yıkılsın", "popülizme ve İslamofobiye karşı" yazılı pankartlarla müzik eşliğinde yürüyüş yaptı.

Aralarında çok sayıda Hollandalının yanı sıra farklı etnik kökenlerden ve topluluklardan göstericilerin katıldığı yürüyüşte, şiddete, savaşa, ırkçılığa, ayrımcılığa ve İslamofobiye hayır mesajları verildi.

Gösteride, Belediye başkanı adına konuşan Simone Kukenheim şunları da "Toplum olarak beraberce yaşamayı öğrenmemiz lazım. Azınlıklara karşı saygılı olmamız lazım. Birbirimizi dinlememiz lazım. Kendimizi karşımızdakinin yerine koymamız lazım. Her zaman beraberce karşı çıkacağımız bir konu olan ırkçılık ve ayrımcılık için bir araya geldiğiniz için sizi tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.