Avrupaya 'Suriyeli mültecilere siz de sahip çıkın' uyarısı

Avrupaya 'Suriyeli mültecilere siz de sahip çıkın' uyarısı

BM ve AK, Suriyeli mültecilere kapı açılmazsa çok büyük insani felaket yaşanacağı konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Komisyonu, Avrupa'yı, ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye, Ürdün gibi komşulara sığınan Suriyeli mültecilere kapı açılmazsa çok büyük bir siyasi ve insani felaket yaşanacağı konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) elindeki kayıtlara göre halihazırda Suriye'nin dört komşusunda toplam 2,1 milyon Suriyeli yaşıyor. Bunun yanı sıra yüz binlerce Suriyeli de ülke sınırlarının dışında, yardım malzemelerine erişimleri olmaksızın yaşam mücadelesi veriyor.

BMMYK, Avrupa Komisyonu ve İngiltere Mülteci Konseyi'nden Avrupalı liderlere yapılan uyarıda, Suriye'deki iç savaşın yarattığı krizin olağanüstü bir durum olduğunun kabul edilmesi ve Avrupa'yı göçmenlerden korumak için uygulanan "kale" politikalarının gevşetilmesi istendi.

BM Mülteci Komiseri Antonio Guterres, Guardian gazetesine yaptığı açıklamasında "Suriye'nin komşusu olan ülkelerden sınırlarını açık tutumalarını isterken, Avrupa'ya kaç Suriyelinin sığınabildiğini düşününce bunu çok rahatsız edici buluyorumö. Özellikle de sınırlardan geri çevrilen insanların sayısıyla ilgili raporları görünce... Üstelik tüm bunlar çok küçük sayılar. Oysa sırf Türkiye, tüm Avrupa Birliği ülkelerindeki toplam Suriyeli sayısından 10 katı daha fazla Suriyeliyi topraklarında barındırıyor" ifadelerine yer verdi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.