Avrupa'nın yüzde 8'i Müslüman olacak

Avrupa'nın yüzde 8'i Müslüman olacak

PEW Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, 2030’da Avrupa’nın yüzde 8’inin Müslüman olacağı öngörülüyor

Avrupa Birliği ülkelerindeki nüfus artış hızları üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, 2030 yılına kadar Avrupa'daki Müslüman nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 8'e çıkacağı tahmin ediliyor.

Le Figaro'da yer alan habere göre, Müslüman nüfus Avrupa Birliği'nde her on yılda bir yüzde 1 oranında artıyor. Bu nüfus 1990'da yüzde 4'tü. Şu anda yaklaşık olarak yüzde 6 ve 2030'da Avrupa nüfusunun yüzde 8'den fazlası Müslüman olacak. Küresel olarak İslam inancına bağlı olanlar Avrupa kıtasında diğer dinlere oranla daha genç. Avrupa'da yaş ortalaması 40 ve Avrupa'da yaşayan Müslümanların yaş ortalaması 32 olmasına karşılık Hıristiyanların yaş ortalaması 42, hiçbir dine mensup olmayanların yaş ortalaması 37.

Bu rakamsal veriler dinlerle ilgili her alanda araştırmalar yapan Amerikan kamuoyu araştırmaları ve istatistik kuruluşu "Pew Forum"un (Pew Araştırma Merkezi Din ve Toplum Hayatı Projesi) bir anket sentezinden elde edilen veriler. Pew Forum kuruluşun demografi temsilcisi Conrad Hackett tarafından yürütülen bu çalışmayı Paris saldırıları bağlamında, yayınladı.

EN FAZLA MÜSLÜMAN FRANSA VE ALMANYA'DA

Avrupa Birliği'nde en fazla Müslümanın Fransa ve Almanya'da olduğu gözlemleniyor. 2010'da Almanya'da 4 milyon 800 bin yani Almanya nüfusunun yüzde 5,8'nin, Müslüman olduğu hesaplandı. Fransa'da 4 milyon 700 bin yani nüfusun yüzde 7,5'i Müslümanlardan oluşuyor olabilir. Bu oran öngörüye bağlı çünkü Fransa'da dinle ilgili konularda istatiksel araştırma yapmak hali hazırda yasak. Fakat araştırmacıların çoğu bu gözlem ötesi tahmine katılıyorlar. 

Aynı kuruluş dört yıl önce İslam'ın demografik gelişimine ilişkin ve 2030 yılında Fransa'da Müslümanların oranının toplam nüfusun yüzde 10'unu geçeceğini öngören dünya çapında bir araştırma yayınladı. Tam olarak yüzde 10,3'e tekabül eden 6 milyon 860 bin Müslüman. Belçika ise yüzde 10,2'lik bir oranla ikinci konumda. 

Küresel planda, bu araştırma Müslüman nüfusun 2030'a kadar yüzde 35'e yani diğer popülasyonların demografik gelişim oranlarının iki katına yükseleceğini gösteriyor.

Araştırma "Müslümanların oransal artışı yıl başına yüzde 1,5. Müslüman olmayan nüfusun yüzde 0,7 olmasına karşın. Bu durum, aynı zamanda 2030'da dünya nüfusu içindeki Müslümanların oranının yüzde 26,4'e çıkacağını gösteriyor. Şu anda bu oran yüzde 23,4. Fakat söz konusu araştırma aynı zamanda, daha önceki bir dönemle yani 1990-2000 arası yavaşlama gözlemlenen dönemle karşılaştırıldığında Müslüman nüfusun artışının 2010 ile 2030 arasında güçlü seyredeceğini ortaya koyuyor.

Müslümanların yakın gelecek için öngörülen ve yüzde 1,5 olan yıllık demografik büyüme oranı yüzde 2,2'yi geçebileceği de bazı tahminler arasında ifade ediliyor. 

DÜNYA GENELİNDE MÜSLÜMAN NÜFUSUN DAĞILIMI

Geleceğe yönelik yapılan bu çalışma, yine 2030'da Müslümanların çoğunluğunun, bugün olduğu gibi, hala Asya-Pasifik yüzde 60, Orta Doğu yüzde 20 ve Kuzey Afrika bölgelerinde yaşayacağını ortaya koyuyor. Fakat Pakistan'ın, Endonezya'yı geçerek Müslüman nüfusun en fazla olduğu ülke olacağı tahmin ediliyor.

Endonezya'da bugün 205 milyon insan yaşıyor ve bu sayının 239 milyona yükselebileceği tahmin ediliyor. Pakistan'da ise bugün 178 milyon olan nüfusun 256 milyona çıkabileceği ifade ediliyor.  

Müslümanların çoğunluğu halen Asya Pasifik (yüzde 60), Orta Doğu (yüzde 20) ve Kuzey Afrika bölgelerinde yaşıyor.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.