Avrupa'nın başı işsizlikle dertte

Avrupa'nın başı işsizlikle dertte

Avrupa ülkelerinde küresel ekonomik krizin etkileri yüksek işsizlik oranlarına yansımaya devam ediyor.

Bu ülkelerdeki kemer sıkma politikaları, işsizlik rakamlarının artmasına sebep olurken, Türkiye'nin istihdamdaki başarısı Avrupa ortalamasının yine üzerine çıktı.

Küresel krizin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen, Avrupa ülkelerinin, yüksek kamu borcu ve bütçe açığı gibi sorunları yanında işsizlikle imtihanı devam ediyor. Ekonomik krizin odağındaki ülkelerin, mali ve finansal istikrarı sağlamak için uyguladıkları kemer sıkma politikaları, Avrupa'da işsizlik rakamlarının artmasına sebep olurken, Türkiye işsizlik oranlarını Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi ortalamasının gerisinde tutma başarısını sürdürüyor.

GENÇ İSTİHDAM SORUNU

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de ekim ayı itibarıyla işsizlik yüzde 9,7 oranında olurken, 28 üyeli Avrupa Birliği'nde işsizlik ortalaması yüzde 10,9, aynı dönemde 17 üyesi bulunan Avro Bölgesi'nde ise yüzde 12,1 oranında gerçekleşti. Avrupa ülkelerinin yeni istihdam sağlamada yaşadığı sıkıntı, özellikle 'genç işsizlik' konusunun dünya ülkelerinin en önemli gündem maddelerinden biri olmasına sebep oldu. Türkiye, AB ülkelerinin başat sorunu olma yolunda ilerleyen genç işsizlikte de ekim ayı itibarıyla yüzde 19,3 oranıyla AB üyesi 21 ülkeden daha iyi durumda. Bu dönemde, AB ülkelerinin genç işsizlik oranı yüzde 23,5, Avro Bölgesi'nin ise yüzde 24,2 seviyesinde gerçekleşti.

İSPANYA ZİRVEDE

Ekonomik krizin odağındaki İspanya yüzde 57,4 ve Yunanistan yüzde 54,8 oranıyla ekim ayında da genç işsizlikte zirvede yer alırken, bu ülkeleri yüzde 49,7 ile AB'nin en yeni üyesi Hırvatistan, yüzde 41,4 ile İtalya, yüzde 40 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve yüzde 36,5 ile Portekiz izledi. Avrupa'da genç işsizliğin en düşük olduğu ülke ise yüzde 7,6 ile Almanya oldu.

Türkiye'nin istihdam performansı yüksek

Türkiye, ekim ayında yüzde 9,7'lik işsizlik oranıyla Slovenya ile aynı sırayı paylaşırken, bu oran Türkiye'nin istihdamda Avro Bölgesi'ne üye 8 ülkeden, AB'ye üye 13 ülkeden daha iyi performans sergilediğini ortaya koydu. AB ülkeleri arasında işsizlik oranının en fazla olduğu ülkeler sıralamasında ise yüzde 27,4 ile Yunanistan ilk sırada yer alıyor. Yunanistan'ın en yakın takipçisi İspanya'da işsizlik oranı yüzde 26,7, Hırvatistan'da yüzde yüzde 18,4, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yüzde 17,3 ve Portekiz'de yüzde 15,6 düzeyinde bulunuyor. Bu dönemde, AB içinde işsizlik oranı en düşük ülkeler yüzde 4,8 ile Avusturya, yüzde 5,2 ile Almanya ve yüzde 6 ile Lüksemburg oldu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.