Avrupalı devlerin tercihi Türk ayakkabısı

Avrupalı devlerin tercihi Türk ayakkabısı

Bölgesindeki birçok ülkeye göre daha kaliteli üretim yapan Türk ayakkabı sektörü, yılın 8 ayında Avrupa'nın önemli ülkelerine yönelik ihracatındaki artış dikkati çekti.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birliklerinin (İTKİB) aylık bilgi notuna göre, bu yılın ocak-ağustos döneminde toplam ayakkabı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artarak 520 milyon dolara ulaştı. 
 
Söz konusu dönemde özellikle Avrupa'nın 3 önemli ülkesi olan Almanya, İngiltere ve İtalya'ya ihracat yüzde 52 artarak 67,3 milyon dolara yükselirken, Almanya 30,6 milyon dolarla bu ülkeler arasında en fazla dış satımın yapıldığı pazar olarak kayıtlara geçti. İngiltere'ye ihracat yüzde 60 artışla 23 milyon dolar seviyelerine yaklaşırken, ihracat artışının yüzde 32 olduğu İtalya, Türkiye'den 14 milyon dolar karşılığı ayakkabı satın aldı. 
 
 "Çin mallarının kalitesizliği anlaşıldı"
 
Avrupa ülkelerine ihracatta yaşanan artışı AA muhabirine değerlendiren Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, AB ekonomilerindeki toparlanma sinyallerinin yanı sıra özellikle bu ülkelere giren Çin menşeli malların kalitesizliğine dikkati çekti. 
 
Çin malları ile ilgili bu durumun Avrupalı nihai tüketiciler tarafından anlaşıldığını belirten Çetin, "Bu anlamda Türk ürünleri Avrupa pazarında daha fazla ön plana çıktı. Son dönemde, İtalya'da ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren 105 şirket kapandı. Bu durum, söz konusu ülkede Türk ürünlerinin kullanılmasına önemli katkı sağladı. Önümüzdeki dönemde Avrupa'ya ihracatın daha da artacağını düşünüyoruz" dedi. 
 
Avrupa pazarındaki tüketicilerin Türk ayakkabısına güven duymaya başladıklarını kaydeden Çetin, Türkiye açısından önemli iki pazar konumunda bulunan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle özellikle Rusya'ya ihracatta gerileme yaşandığını bunun da ihracatın daha yüksek seviyelere ulaşmasını engellediğini ifade etti. 
 
Güvenlik sorunlarına karşın en fazla ayakkabı ihracatı yapılan 2. ülke konumunda bulunan Irak'a yönelik ihracatta yaşanan yüzde 8,2'lik artış hakkında da görüşlerini paylaşan Çetin, bu artışı olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. 
 
Rusya pazarında yaşanan gelişmelere de değinen Çetin, bu ülkenin Çin ile ticarette ruble kullanılması konusunda anlaşma sağladığını hatırlatarak, Türkiye ile ticarette de benzer bir anlaşma sağlanmasının ayakkabı dahil birçok sektörü pozitif etkileyeceğine işaret etti. 
 
Çetin, 5-8 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek AYMOD ayakkabı fuarının da son 26 yılın en büyük fuarı olacağını, şu ana kadar yurt dışından 10 firmanın fuara katılmak için başvuruda bulunduğunu sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.