Avrupa'da 'katil İsrail' protestoları

Avrupa'da 'katil İsrail' protestoları

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Danimarka ve İsveç'te binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Danimarka-Filistin Dostluk Birliği tarafından organize edilen gösteri, Kopenhag Belediye Binası önündeki Radhuspladsen Meydanı'nda yapıldı.
 
Gösteriye Danimarka Meclis Başkanı Mogens Lykketoft, Parlamentodaki Birlik Listesi (Enhedslisten) sözcülerinden Johanne Schmidt-Nielsen, Filistin Büyükelçisi Amru al Hurani, Danimarka-Filistin Dostluk Derneği Başkanı Fathi al Abed de katıldı. Filistin bayrakları ile Gazze'ye destek çağrıları ve İsrail aleyhinde yazıların bulunduğu pankartlar taşıyan göstericiler çeşitli sloganlar attı. 
 
Burada bir konuşma yapan Danimarka Meclisi Folketinget'in Başkanı Mogens Lykketoft, Gazze'deki savaşın her defasında eşitsizlik üzerine kurulu olduğunu belirtere,k savaştan geriye kalanların yaşam şartlarını güçleştirdiğini söyledi.
 
Gazze'de yaşayan 1,7 milyon kişi olduğuna dikkati çeken Lykketoft, Danimarka'nın Langeland Adası kadar küçük bir yer olan Gazze'de insanların hapsedildiğini ve bastırıldığını ifade etti. Herkesin kendini koruma hakkı olduğunu ancak İsrail ordusu ve Hamas'ın, savaş kurallarını uygulamadıklarını dile getiren Lykketoft, sivil halkın kolektif olarak cezalandırılması söz konu olduğunu kaydetti. Lykketoft, Danimarka ve tüm dünya ülkelerinin, sivil halkın kolektif olarak cezalandırılmasını durdurulması talebine tüm gücüyle destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. 
 
Birlik Listesi (Enhedslisten) sözcülerinden Johanne Schmidt-Nielsen de Gazze ve Filistin'de yaşananların modern bir dünyada görülmemesi gereken şeyler olduğunu söyledi. Nisan ayında Gazze’ye yaptığı gezide Filistin halkının içler acısı durumunu gördüğünü, Filistinliler sefalet içindeyken birkaç yüz metre ileride oturan İsraillilerin havuzlarda yüzdüklerini anlatan Schmidt-Nielsen, "Filistinliler üzerindeki baskı sadece şimdi yapılmıyor, insanlık dışı ve haksızlık üzerine kurulu savaş müzakereleri aracılığıyla her gün yapılıyor. Bu, kabul edilemez ve durdurulmalı" diye konuştu.
 
Daha sonra Gazze'den telefonla yapılan bağlantılarda, İsrail'in sivil yerleri hedef aldığı ve sivillerin hayatını kaybettiği aktarıldı.
 
Stockholm'de de binlerce kişi yürüdü
 
İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılar İsveç'in başkenti Stockholm'deki Sergel Meydanı'nda da protesto edildi.
 
Filistin ve Türk bayraklarıyla gösteriye gelen binlerce kişi, "Katil İsrail" ve" İsrail'e boykot" sloganları attı. ABD'yi İsrail ile iş birliği yapmakla suçlayan göstericiler, Gazze'ye yönelik saldırıların son bulması, katliamın durdurulması için uluslararası kurumların acilen harekete geçmesi çağrısı yaptı.
 
Daha sonra  kortej olarak İsrail Büyükelçiliği'ne yürüyen göstericimer, burada da slogan attıktan sonra dağıldı.
 
Filistin halkına destek amacıyla düzenlene gösteriye Türk kuruluşlarının mensupları da katıldı.
 
Söz konusu kuruluşlar tarafından yayımlanan ortak bildiride, Filistin halkına destek verimerek İsrail'in katliamları kınandı. Filistinli tutsakların serbest bırakılması çağrısı yinelenen bildiride. İsrail'e acilen yaptırım uygulanması istendi.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.