Avrupa’da Kahveci konseptini başlatanlar da Müslümanlardı

Avrupa’da Kahveci konseptini başlatanlar da Müslümanlardı

Tarihte pek çok olayın temelinde olduğu gibi, bugün hepimizin doldurduğu kahvecilerin temelini atanların Müslümanlar olduğunu biliyor musunuz? İşte, tarihi bilgiler ışığında Avrupa’nın ilk kahve dükkânını açan Müslümanları

Ömer Çiftçi’nin Haberi
RİSALEHABER- Günümüzün vazgeçilmezleri arasında yer alan kahve temalı kafelerin temelinde de Müslümanların parmağı çıktı. Avrupa’nın ilk kahve dükkânını açan kişiler meğer Müslümanlarmış.

Kahve yüzyıllardır bizim hayatımızda olduğu kadar Avrupa’nın da hayatının vazgeçilmez parçası. Bu vazgeçilmez içeceğin popüler olmasındaki ilk adım ise Osmanlı Devletinin 2. Viyana Kuşatması’na kadar dayanıyor.

wurzburg

Başarısızlıkla sonuçlanan 2. Viyana Kuşatması’nda esir düşen bazı Osmanlı Askerleri, günümüzün Almanya topraklarında bulunan, o zamanlar ise prenslik ile yönetilen Würzberg topraklarına sürgün ediliyor. Sürgün edilenlerden biri de dönem paşalarından Sadullah Paşa.

Sadullah Paşa’nın da içinde bulunduğu 300 esir, o zamanlar şarapları ile ünlü olan Würzberg’de köle gibi kullanılmak üzere sürgün olarak tutuluyor. İçlerinden bazıları Hristiyan olmaya bile zorlanıyor. Hristiyanlığa geçmeyi kabul etmeyen Sadullah Paşa gibi askerler ise inşaat işlerinde çalışmak için ayrılıyor.

İşte bu inşaat kampı sırasında Sadullah Paşa ve çevresindekiler günlük hayatlarında olduğu gibi kahve yapımına ve içimine devam ediyorlar. Kampta bulunan Hristiyan işçilere de ikram etseler de, Würzbergli işçiler bu siyah sıvıyı bir türlü sevemiyorlar.

Fakat kahve adı verilen bu siyah sıvı, dönemin zenginlerinden birinin dikkatini çekiyor. Yohan Ernst Nikholas Strauss isimli bu şahıs, kahvenin gün geçtikçe müptelası olmaya başlıyor. Aklına gelen bir fikri de Sadullah Paşa’ya sunuyor. Würzberg’in tam ortasına birlikte bir ‘kahveci’ açmak.

kahve,-coffee.jpg

Tarihler 1697’yi gösterdiğinde, işletmesini Strauss’un, kahvelerini ise Sadullah Paşa’nın yaptığı kahveci Würzberg’de açılıyor. Kısa sürede Würzberg ahalisinin uğrak yeri haline gelen bu mekan, dönemin popüler diğer içeceklerini bile geride bırakıyor.

Yıllar içinde Avrupa’nın pek çok yerinden Würzberg’e gelen Seyyahlar sayesinde, başta Paris olmak üzere Avrupa’ya yayılan ‘Kahveciler’, yıllar sonra bizim de formatını dışarıdan aldığımız bir kültür objesi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Kaynak: RisaleHaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.