Avrupa suları kimyasal madde dolu

Avrupa suları kimyasal madde dolu

Avrupa'daki nehirlerin büyük oranda kimyasal maddelerle kirlendiği bildirildi.

Almanya'nın Leipzig şehrindeki çevre araştırma merkezi 'Helmholtz' (UFZ) ve Koblenz-Landau Üniversitesi bilim insanları ile Fransız ve İsviçreli bilim insanlarının ortak yaptıkları bir araştırma sonucu, Avrupa'daki nehirlerin, sanıldığından daha çok kimyasal maddelerle kirletildiği tesbit edildi.

UFZ çalışanlarından Werner Brack, AB'nin 2015'te su kalitesini düzeltme hedefine ulaşamayacağı kadar suların kirlendiğini söyledi. Nehirlerde suların kirlenmesinin başlıca nedeni tarımda kullanılan kimyasal maddeler ve şehirlerde suyun temizlenmesi için kullanılan kimyasallar. Bu maddeler arasında pestisitler, organotin bileşikleri, bromlu ateş engelleyicileri, polisiklik aromatik hidrokarbonlar bulunuyor. Bilimsel araştırma sonuçları 'Proceedings of the National Academy of Sciences' isimli dergide yayınlandı.

Avrupa'daki nehirleri analiz etmek için bilim insanları, başta Tuna ve Ren olmak üzere toplam 91 nehirden 223 kimyasal madde hakkında bilgi topladılar. Toplam 4 bin değişik yerden su örnekleri alındı. Kimyasal kirlenme sonucu Avrupa'daki nehirlerin yarısı ökolojik risk oluşturuyor. Yaklaşık yüzde 15'lik bir kirlenmenin sularda yaşayan canlıların zehirlenerek ölmesine neden olabileceği bildirildi.

Araştırma grubu yöneticisi Ralf Schaefer, kimyasal kirlenmeye karşı her alanda acil tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Genel olarak kimyasalların nehirlere ulaşmasını engellemek gerektiğini belirten Schaefer, atık suların daha iyi temizlenmesi ve tarımda daha az kimyasal kullanılması gerektiğini savundu.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.