Avrupa, Müslümanlarla ilişkisini yeniden tesis edecek

Avrupa, Müslümanlarla ilişkisini yeniden tesis edecek

Avrupa ve İslam ilişkilerini yeniden tesis ederek Müslüman azınlıkların kendilerini dışlanmış ve yabancılaşmış hissetmesine engel olmak hedefleniyor

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu  (İKGF-Dİ) Başkanı Elşad İskandarov, Avrupa ve İslam ilişkilerini yeniden tesis etmenin, fobilerden kurtulmaya yardımcı edeceğini, Avrupa'daki Müslüman azınlıkların kendilerini dışlanmış ve yabancılaşmış hissetmesine engel olacağını belirtti.

İKGF-Dİ yapılan açıklamaya göre, kurum, Brüksel'de, İngiltere merkezli düşünce kuruluşu LINKS DAR'la "Avrupa ve İslam Dünyası: Bizi Birleştiren Yönlerimiz Ayrıştıran Yönlerimizden Fazla" konulu konferans düzenledi. Konferansa, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (BMMİ) da destek verdi.

Konferansın açılışında konuşan İskandarov, Avrupa ve İslam dünyasının ortak iyiliği için ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Avrupa ve İslam ilişkilerini yeniden tesis etmek, fobilerden kurtulmamıza yardım edecek, Avrupa'daki Müslüman azınlıkların kendilerini dışlanmış ve yabancılaşmış hissetmesine engel olacak" dedi.

İskandarov, "Radikalizm, Avrupa'nın temel sorunu ve islamofobi de Müslümanların muzdarip olduğu bir konu ise bunları birbirinden ayrı ele almak mümkün değil" görüşünü dile getirdi.

BMMİ Yüksek Temsilcisi Nassir Al-Nasser de İKGF-Dİ'nin, Avrupa ve Müslüman azınlıkları temsil eden sivil toplum kuruluşu temsilcilerini doğru zamanda bir araya getirdiğini kaydetti.

İslamofobi ve radikalizm ile mücadele konusunu gündemlerine alacaklarını belirten Al-Nasser, 2016'da Bakü'de gerçekleşecek BMMİ 7. Küresel Forumu'nda bu konulara geniş yer vereceklerini aktardı.

Konferans kapsamında "Avrupa ve İslam Dünyası: Ortak Sorunları Çözmek ve Ortak Gelecek Yaratmak" ve "Algılar ve Yanlış  Algılar: Medya, Yeni Medya ve Kültürün Avrupa ve İslam Dünyası Arasındaki Modern İlişkiyi Oluşturmadaki Rolü" başlıklı iki panel de gerçekleştirildi.

Konferansa Avrupa Parlamentosu üyesi, Avrupa Özgürlük ve Direkt Demokrasi Grubu Genel Sekreteri David Borelli ile Brüksel'deki diplomatik misyon temsilcileri, Avrupa Parlamentosu üyeleri, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri katıldı.

- "Ön yargılarla savaşılmasına yönelik platform oluşturulacak"

İKDF-Dİ açıklamasında, konferansın Charlie Hebdo saldırısından sonra düzenlenen ilk üst düzey etkinlik olmasının önemine işaret edildi.

Açıklamada, konferansın, Avrupa'nın farklı din ve kültürel kökenden gelen, diyalog yanlısı topluluklar arasında ağ oluşturmaya dönük bir adım olduğu aktarıldı.

Konferansta, Avrupa'daki islamofobi ve radikalizm ile mücadeleye ve medeniyetler arası ön yargılarla savaşılmasına yönelik bir platform oluşturulmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı gençlik kuruluşu İKGF-Dİ'nin merkezi İstanbul'da bulunuyor. İKGF-Dİ'nin başkanlığına geçen Ekim ayında İstanbul'da gerçekleştirilen 2. Genel Kurul'da Büyükelçi Elşad İskandarov getirildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.