Avrupa Birliği'nde GDO uzlaşması

Avrupa Birliği'nde GDO uzlaşması

Avrupa Birliği (AB), genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren ürünlerin üretilmesi konusunda tercihi üye ülkelere bıraktı.

Lüksemburg'ta toplanan AB Çevre Konseyi'nde varılan uzlaşı çerçevesinde, AB bu konuda genel kural dayatmayacak. Topraklarında GDO içeren ürünler üretilip üretilemeyeceğine, bu konuda kısıtlama ya da yasak getirilip getirilmeyeceğine üye ülkelerin ulusal makamları karar verecek.
Üye ülkeler, GDO'lu ürün üretimine coğrafi sınırlama da getirebilecek. Buna karşın, topraklarında GDO üretilmesine karşı çıkan ülkeler, bu ürünlerin transit geçişini engelleyemeyecek.
Varılan uzlaşı çerçevesinde, üretim konusundaki tercih üye ülkelere bırakılsa da GDO'lu ürünlerin satış ve ithaline ilişkin düzenlemeler AB seviyesinde yapılacak.
Şu ana kadar AB'den üretim izni alan dört GDO'lu ürün olsa da bunlardan sadece Amerikan Monsanto'un MON810 kodlu mısırın üretimi sürüyor. Altı ürün AB topraklarında üretim izni bekliyor.
AB ülkeleri arasında varılan siyasi anlaşmanın Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından da onaylanması gerekiyor. 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını üstlenecek İtalya'nın AP ile bu konudaki müzakereleri yürütmesi öngörülüyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.