Avrupa Birliği itiraf etti: Müslümanlara ayrımcılık var

Avrupa Birliği itiraf etti: Müslümanlara ayrımcılık var

Avrupa Birliği'nin resmi araştırma kurumlarından biri olan AB Temel Haklar Kurumu bünyesinde 15 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmanın sonucu yayınladı.

Ömer Çiftçi'nin haberi

RİSALEHABER-Avrupa Birliği'nin birliğe üye 15 ülke arasında yaptığı geniş kapsamlı çalışmanın sonuçları yayınlandı. Yayınlanan sonuçlara göre ilk kez Avrupa Birliği de kıtada Müslümanlara yapılan ayrımcılığı itiraf etmiş oldu.

Avrupa Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Temel Haklar Kurumu'nun Avrupa'da Müslümanlara ayrımcılık boyutlarını gözler önüne seren anketine göre son yıllarda Müslümanlara karşı dinsel baskı ve ayrımcılıkta büyük bir artış söz konusu oldu.

Ankete katılan Müslümanların yüzde 39'dan fazlası, etnik kökenli veya göçmen kökenleri nedeniyle yılda en az beş kez ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. Bu oran araştırmanın ilk yapıldığı 2008 yılında sadece yüzde 10 iken, böylesine bir artışın görülmesi Avrupa Birliği yetkililerini tedirgin etmiş durumda.

Araştırmanın yapıldığı 15 AB üyesi ülkeler şunlar: Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Malta, Hollanda, Slovenya, İspanya, İsveç ve İngiltere.

Araştırmacı şirket, tüm katılımcıların rastgele seçildiğini ve anket sonuçlarının, AB dışında doğan birinci ve ikinci nesil Müslüman göçmenlerin seçtikleri grupların temsilcisi olduğunu söylüyor.

Sonuçlar içinde göze çarpan en önemli kısım ise, Avrupa Müslümanlarının toplumun diğer kesimlerinden fazla oranda ülkelerindeki polis, hukuk gibi devlet organlarına daha çok güvenmesi.

Yine sonuçlara göre AB'de yaşayan Müslümanların yüzde 92'den fazlası, farklı dini geçmişlerden gelen komşularıyla rahat olduklarını ve sorun yaşamadıklarını belirtiyor. Müslümanların yüzde 76'sı ikamet ettikleri ülkeye güçlü bir şekilde bağlı hissediyor.

Herhangi bir kamu kuruluşunda Müslüman kimliği nedeni ile ayrımcılığa uğradığını söyleyen Müslümanların oranı ise yüzde 12. Kamu kurumlarında başörtüsüz çalışmak zorunda kalan Müslüman kadınlar da çoğunlukta. Araştırmaya göre AB'deki Müslüman kadınların sadece yüzde 39'u kamuda başörtüsü ile çalışabiliyor.

Araştırma sonuçlarına dair ilk yorum ise AB Temel Haklar Kurumu Direktörü Michael O'Flaherty'den geldi. Flaherty, bu sonuçların öncelikle Avrupa Müslümanlarının topluma uyum sağlayamadığı tezini çürüttüğünü söyledi. Bunun ise en önemli göstergesi Müslümanların çoğunluğunun devlet kurumlarına güvenmesi oldu.

Euroasia'nın haberine göre, O'Flaherty'e göre yine de bu sonuçlar bir bölünme başlangıcının işareti ve politikalar değişmez ise tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum