Avrupa Birliği çöküşte...

Avrupa Birliği çöküşte...

Belçika’nın başkenti Bürüksel’de 60 bin kişinin hükümetin kemer sıkma önlemlerini içeren düzenlemelerini, Fransa’da ise hükümetin parlamentodan geçirmeye çalıştığı yeni çalışma yasa tasarısı nedeniyle büyük sokak olayları yaşanmaya devam ediyor.

- Belçika’nın başkenti Bürüksel’de 60 bin kişinin hükümetin kemer sıkma önlemlerini içeren düzenlemelerini, Fransa’da ise hükümetin parlamentodan geçirmeye çalıştığı yeni çalışma yasa tasarısı nedeniyle büyük sokak olayları yaşanmaya devam ediyor. AB ülkelerinin karşı karşıya olduğu kriz, “Avrupa Birliği’nin geleceği yok. Gün geçtikçe AB çöküyor. Türkiye, bu çöküşün farkına varmalı ve yoluna devam etmeli” yorumlarına neden oldu.

FRANSA’DA KITLIK BAŞLADI

Fransa’da hükümetin yeni çalışma yasa tasarısını protestolar kapsamında devam eden rafineri grevi yüzünden ülke çapındaki 12 bin benzinlikten 4 bin 26’sında benzin sıkıntısı yaşanmaya başlandığı belirtilirken, Fransa’daki 8 rafinerinin tamamında da grevlerin devam ettiği öğrenildi. Ayrıca Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısını protesto için bugün ulusal gazetelerin basımı ve dağıtımı yapılmayacağı açıklandı.

BELÇİKA DA KARIŞTI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de on binlerce kişi, merkez sağ hükümetin kemer sıkma önlemlerini içeren düzenlemelerini protesto etti. Yaklaşık 60 bin kişi aynı anda "Yeter bu kadar" sloganı eşliğinde şehrin merkezine doğru yürüdü. Polis eylemcilere tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Fransa'da yaşanan olaylarda olduğu gibi, Brüksel'de de BBC ve CNN gibi yayın organları, yayın yapmamayı tercih etti. Aynı yayın organları, Türkiye'deki Gezi olaylarına büyük ilgi göstermişti.

“AB’NİN GELECEĞİ PARLAK DEĞİL”

AB’nin ciddi bir yönetim kriziyle karşı karşıya olduğunu ve reform yapmadığı sürece birliğin geleceğinin tehlikede olduğunu belirten Avrupa Parlamentosu (AP) eski Milletvekili Ozan Ceyhun, “AB zaten ekonomik olarak sorunlar yaşayan bir konumda. Almanya’nın dışında ekonomisi düzgün olan bir AB ülkesi yok. AB’nin ekonomik krizlerine bir de mülteciler krizi eklenince AB’de ciddi bir otorite krizi ortaya çıktı. Avrupa Birliği acilen bir yönetim reformu yapmazsa AB’nin geleceği parlak değil” değerlendirmelerinde bulundu.

“AB KENDİ SORUNLARINI ÇÖZEMİYOR”

İngiltere’nin aktif olarak Avrupa Birliği içinde yer almadığını ve İngiliz uyunaklığıyla yer almak istemediğini belirten Almanya'da yaşayan Gazeteci-Yazar Yaşar Kaplan, “İngilizlerin olmadığı bir birliğin yürümesi de mümkün değildir. Avrupa Birliği denildiğinde artık Almanya’nın Avrupa’ya hakim olma çabaları olarak algılanıyor. Dünya savaşlarında yapılmak istenenleri Almanya bu dönemde üçüncü defa deniyor. Avrupa’nın geleceği konusunda karamsar olmak daha gerçekçi bir yaklaşımdır. Daha ortak bir ordusu olmayan Avrupa Birliği’nin çok fazla sorunları var fakat bu sorunları konuşmuyorlar” dedi.

“AB BİTECEK”

Rus uçağının düşürülmesinin akabinde Avrupa’nın Türkiye’ye karşı ciddi bir yakınlaşma içerisine girmek zorunda kaldığını belirten Kaplan, “Avrupa bugünkü refah düzeyine sömürerek, kan dökerek gelmişti; şimdi artık sömürü kaynakları da tükeniyor. Avrupa her bakımdan çöküş geçmiş bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

“AB KENDİ ARASINDA BİRLİK SAĞLAYAMIYOR”

Avrupa Birliği ülkelerinin ortak para birimi olan Euro’da birlik sağlayamadığına ve ülkeler arasında ciddi bir uyumsuzluk olduğuna dikkat çeken Avrupa Türk İslâm Birliği (ATİB) Başkanı İhsan Öner, “AB ülkeleri arasında dış politikada birlik sağlanamadı. AB’nin dış politikası bugüne kadar Almanya ve Fransa’nın önderliğinde gitti ve gidiyor. Almanya ve Fransa’nın dış politikada sürekli ön planda olmasından İngiltere başta olmak üzere birçok AB üyesi ülke rahatsız. Birlik ülkeleri kendi aralarında anlaşamıyor ” ifadelerini kullandı.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.