Atina'ya cami ihalesi ay sonuna kadar tekrarlanacak

Atina'ya cami ihalesi ay sonuna kadar tekrarlanacak

Yunanistan’ın başkenti Atina’da inşa edilecek ilk cami için açılan ihale şimdilik sonuçsuz kaldı.

Hasan Hacı'nın haberi:

 Projenin finansmanı ve yönetiminden sorumlu Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı ile cami ihalesi ve inşaatını üstlenen Altyapı Bakanlığı, en geç ay sonuna kadar yeniden ihaleye çıkmayı kararlaştırdı. Öte yandan Kilise gibi Atina’ya cami yapılmasına tam destek veren Atina Üniversitesi Teoloji Okulu Dekanı Prof. Dr. Marios Begzos, projenin en kısa sürede bitirilerek Müslümanların hizmetine sunulmasının devletin kutsal bir görevi olduğunu vurguladı.

Başkent Atina’ya yapılacak cami projesi gündemden düşmüyor. Onlarca yıldan bu yana siyasi irade eksikliği ve protestolar sebebiyle bir türlü kazma vurulamayan cami projesi için geçen hafta yapılan ihaleye teklif gelmemesi, ilgili bakanlıklarda şaşkınlığa sebep oldu. İhale sürecini yürüten Altyapı Bakanlığı ile cami finansmanı sağlayan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı, Müslümanların talebine cevap vermek için çalışmalarını hızlandırdı.

Cihan Haber Ajansı’na (CİHAN) son durumu ilişkin önemli açıklamalarda bulunan cami projesinden sorumlu bakanlıklar, ay sonuna kadar yeniden çıkılacak ihaleye bu defa teklif geleceğine inanıyor. Ancak ihaleyi alacak inşaat şirketi, cami yapılmasına ilişkin yasanın iptali için Danıştay’a açılan davanın sonucu çıkana kadar çalışmalara başlayamayacak.

Altyapı Bakanlığı’nın Kamu Yapı İşleri Genel Sekreterliği’nde Ramazan ayının ilk günü sabah saat 10.00’da sona eren ihaleye daha önce şartname alan 10 kadar firmadan hiçbiri gelmedi. Başkent Atina’daki Votanikos semtinde cami için tahsis edilen 17 dönümlük arsa içerisinde yer alan eskiden Deniz Kuvvetleri’ne ait yaklaşık bin metrekarelik oto tamirhanesinden dönüştürülecek projenin ihalesinin yapılacağı Kamu Yapı İşleri Genel Sekreterliği önünde sabah 09.00 sularında toplanan aşırı sağcı gruplardan oluşan yaklaşık 100 kişi, caminin inşa edilmemesi için protesto gösterisinde bulundu. İhaleye herhangi bir şirketin teklif vermemesinde protestoların da etkili olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

İHALE AY SONUNA KADAR TEKRARLANACAK

Cihan Haber Ajansı’na (CİHAN) son gelişmeleri değerlendiren Altyapı Bakanlığı’nın Kamu Yapı İşleri Genel Sekreteri Stratos Simopoulos, tekrarlanacak ihaleye bu defa teklif geleceğini belirterek sürece ilişkin şunları söyledi: “Mensubu olduğum Altyapı Bakanlığı Kamu Yapı İşleri Genel Sekreterliği, Atina camisine ilişkin ihaleyi tekrarlayacak. O zaman teklif verenlerin olacağını düşünüyorum. Sürecin ardından en düşük teklifi veren ile sözleşme imzalanacak.”

CAMİ İNŞAATI SONBAHARDA BAŞLAR

İhaleyi alan firmanın 1-2 aylık inceleme aşamasının ardından son baharda cami inşaatının başlayabileceğini kaydeden Simopoulos, “Yüklenici firma, 1-2 aylık bir inceleme aşamasından geçecek. Ay sonuna kadar yapılacak ihale sonucu yüklenici firmanın belirlenmesinin ardından sonbaharda cami inşa çalışmaları başlayabilir.” ifadelerini kullandı.

Bu arada Milli Eğitim ve Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalantzis de Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamda, ihalenin en geç ay sonuna kadar tekrarlanacağını doğruladı.

İLK KAZMA İÇİN DANIŞTAY KARARI BEKLENECEK

Pire Metropoliti Serafim ile birlikte 9 kişinin Atina’ya cami inşa edilmesine ilişkin yasanın iptali istemiyle Danıştay’a açılan davanın nisan ayında görüşülmesinin ardından sonucun kısa süre içerisinde açıklanması bekleniyor. Kamu Yapı İşleri Genel Sekreteri Simopoulos, ihale süreci bitse bile inşaatın Danıştay kararından sonra başlayabileceğini söylüyor: “Yunan devletinin kararlarına göre hareket ediyoruz. Danıştay’ın vereceği kararı uygulamakla yükümlüyüz. Biz cami inşa çalışmalarımıza ve ihale sürecine devam ediyoruz. Diğer yandan Danıştay’da süren davanın sonucunu bekliyoruz. Bu paralel devam eden bir süreç. Biz, Danıştay’da karar çıkmadan camiyi inşa edecek yüklenici firma ile sözleşme imzalayamayız. Yunan devletinin verdiği bu sözü bitirmekle yükümlüyüz. Bu yönde çalışıyoruz.” Hukukçular, Danıştay’ın caminin yapılmasına engel bir durumun olmadığı yönünde karar vermesini beklediklerini ifade ediyor.

Yunanistan’da muhtemel bir erken seçimde projenin yarım kalma tehlikesinin hatırlatılması üzerine ise Simopoulos, “Seçim olur mu olmaz mı bilemem. Umarım seçim olmaz.” şeklinde cevap vermekle yetindi.

Tombazi Mimarlık Bürosu tarafından yapılan Atina cami projesinin mimari anlamda oldukça tatmin edici düzeyde olacağını belirten Genel Sekreter, “Biz, Yunan devletinin geçmişe dayanan bu sözüne ilişkin projeyi hayata geçirmek için çalışıyoruz. Kaynağı sağlayacak olan ise Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’dır.” dedi.

“ATİNA’YA CAMİ HIRİSTİYANLARIN KUTSAL BORCU”

“Teoloji Okulu Dekanı olarak Atina’ya caminin ihale aşamasına gelmesinden çok büyük bir sevinç duyuyorum.” diyerek Atina’ya cami yapılmasına tam destek veren Atina Üniversitesi Teoloji Okulu Dekanı Prof. Dr. Marios Begzos ise şunları söyledi: “Hıristiyan kardeşlerimiz ile Yunan devleti, başkent Atina’da tek bir Allah’a inanan Müslüman kardeşlerimizin hepimizin başarısı. Kerim olan Allah’a ibadet ve dua edebilmeleri adına kendilerine gerekli ve lâyık bir mekanın tahsis edilmesi konusunda nihayet sona geldiler. Bu, aynı zamanda onların kutsal bir borcudur.”

Caminin inşa edilmesinin çok geciktiğini belirten Dekan Begzos, mezarlık tahsisinin ise daha önemli olduğunu belirtiyor: “Bundan sorumlu olan herkesin işleyişini bildiği bürokrasidir. Bildiğiniz gibi bürokrasi, yabancı veya soydaş vs ayrımı yapmadan herkese haksızlık yapabiliyor. Bundan ileri olan dileğim ise bu çabanın Müslüman kardeşlerimize bir mezarlık tahsis edilerek tamamlanmasıdır. Böylece bir Allah’a inanan Müslüman kardeşlerimiz, kendi geleneklerine göre vefat edenlerini son yolcuklarına uğurlayabilsinler. Yunanistan ve Atina çok etnikli, çok milletli, çok dilli, çok dinli ve aynı zamanda hoşgörülü olduğunu göstermeli.”

YUNANİSTAN OSMANLI CAMİLERİYLE DOLUYDU

Atina’ya cami inşasının bir türlü bitirilememesini eleştiren ve Atina merkezindeki Osmanlı camilerini hatırlatan Karşılaştırmalı Dinler Felsefesi hocası Prof. Begzos, “Sonuçta geçmişte yüzyıllar boyu Yunanistan ve Atina merkezi bile Müslüman camileriyle dolmuştu. Aslında bir asır önce cami varken şimdi özellikle de 21. yüzyılda göçmenler ve diğer yeni Müslümanlar için yeni bir cami inşa etmeye cesaret edememek geçmişe takılmak olur.” dedi.

PROTESTOLAR HUKUK İÇİNDE KALMALI

Atina’ya cami inşa edilmesine karşı çıkan Pire Metropoliti Serafim ve aşırı sağcı tepkilerin hatırlatılması üzerine ise Teoloji Okulu Dekan’ı Prof. Dr. Begzos, şu değerlendirmede bulundu: “Her önemli ve büyük meselede tepki ve buna karşı olanlar çıkabiliyor. Cami de önemli ve ciddi bir konu. Bazı vatandaşlarımızın buna karşı çıkması beklenirdi. Kabul edilemeyecek olan bu görüşün bizim hukuki kültürümüzün çerçevesi dışında şiddet, iftira ve fanatizm ile dile getirilmesidir. Sonuçta mahkemeler var, her isteyen gidebilir. Yunanistan, insan haklarının korunduğu bir ülkedir. Aslında protestolardan korkmuyorum. Haksız eylemlerin alkışlanmasından ürküyorum. Ben Yunan halkının kararlı duruşuyla bu durumun değişeceğini düşünüyorum.”

MÜSLÜMANLARIN ORUCU ÖRNEK BİR DAVRANIŞ

Müslümanların Ramazan ayını tebrik eden ve oruç ile Hıristiyanlara da güzel bir örneklik teşkil ettiklerini söyleyen Prof. Begzos, sözlerini şöyle tamamladı: “Müslüman kardeşlerimizin Ramazan aylarını tebrik ediyorum. Bir Hıristiyan olarak Müslüman kardeşlerimizin bütün gün her türlü yiyecek ve zevkten uzak kalarak inançlarını nasıl yerine getirdiklerine ilişkin bize güzel bir örnek oluyorlar. Bir Allah’a inanmak insana çok büyük güç veriyor. Maalesef biz Hıristiyanlarda bu konu uygulamada genellikle yok. Ben kendilerine dayanma gücü ve bu güzel örnekliğe devam etmelerini diliyorum. Her zaman kendilerini destekliyoruz.”

ALTI AYDA BİTİRİLECEK

Atina’da Votanikos semtindeki bin 17 metrekareden oluşan eski bir yapının dönüştürülmesiyle inşa edilecek caminin maliyeti, etrafındaki imam odası, yönetim yeri, abdesthane, tuvalet ve depo gibi yardımcı yapılarla birlikte toplam 946 bin Euro’ya ulaşacak. Caminin kapasitesi ise 300’ü erkek, 50’si de kadın olmak üzere toplam 350 kişilik olacak. İhale şartnamesinde işi alacak yüklenici firma ile sözleşme imzalandıktan sonra cami en geç 6 ayda bitirilecek. Cami, Atina merkezine yakın, ulaşımı oldukça kolay bir konumda bulunuyor. Arsa cami için tahsis edilmeden önce askerlere hizmet vermesi için inşa edilen Aziz Hristoforos kilisesi ise dinlerin hoşgörüsünü yansıtması için korunacak. Atina cami projesini yapan uluslararası üne sahip Tombazi Mimarlık Bürosu, Dubai’deki Bin Madiya (1990) cami projesine de imza atmıştı.

Atina, Avrupa’da camisi olmayan tek başkent olarak biliniyor. Atina’da yaşayan on binlerce Müslüman, kendi imkânlarıyla açtıkları yüzden fazla mescitte ibadet yapıyor.

Cihan