Atık yağdan biyodizel

Atık yağdan biyodizel

MAKÜ öğrencileri hazırladıkları "atık yağdan biyodizel üretme" projesini tanıttı

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Bucak Emin Gülmez Teknik Bilimler Yüksekokulu öğrencileri, hazırladıkları "atık yağdan biyodizel üretme" projesini basına tanıttı.

Öğrenciler Cengiz Uçan, Sinan Ekici ve Mehmet Seven, atık yağların biyodizele dönüştürülmesi amacıyla yaklaşık 600 liraya mal olan bir proje hazırladı. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Uçan, biyodizel denilince akla "yenilenebilir enerji" geldiğini söyledi.

Hazırladıkları projeyle evlerde kullanılan atık yağları biyodizele dönüştürebildiklerini ifade eden Uçan, şöyle konuştu:

"Biyodizeli elde etmek için sodyum hidroksit ile metil alkolü karıştırıyoruz. Bu orantıya göre 20 litreye 4 litre metil alkol katarak 80 gram sodyum hidroksit ekliyoruz. Daha sonra düzenekteki pompa aracıyla karışım yapılıyor. Alt hazneye de süzgeçten geçirilmiş kızarmış yağı katıyoruz. Bunu da karıştırıp 60 derece sıcaklığa getiriyoruz. Her iki karışımı da ana gövdede birleştirip karıştırdıktan sonra 12 saat beklemenin ardından dizelimiz hazır hale geliyor."

Projenin amacının atık yağların çevreye zarar vermesini engellemek ve geri dönüşümlerini sağlamak olduğunu anlatan Uçan, "Piyasada mazotun litre fiyatı 4,40 lira iken biz 1,25 liraya üretiyoruz. Evlerimizde kullandığımız atık yağları biyodizele çevirip, kullanılabilir mazot haline getiriyoruz. Eski tip dizel araçların yaktığı yakıtları elde ediyoruz. Yeni tip araçlar kullanamıyor" diye konuştu.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.