Atık sular zirai sulamada kullanılacak

Atık sular zirai sulamada kullanılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, özellikle su kıtlığının yaşandığı kurak yaz mevsimlerinde atık suları tekrar kullanmak için çalışma başlattı.

Atık suların atık olmaktan çıkacağı proje ile arıtılan sular zirai sulamada kullanılacak. Bu kapsamda ilk proje ise Afyonkarahisar’da hazırlanıyor.

Ziraat ve su sektörünün su kıtlığını gidermek konusunda büyük bir çaba harcadığı Türkiye’de, bu konuda arıtılmış atık su önemli bir ilgi alanı olarak ortaya çıkıyor. Hollanda ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın çalışmalarıyla projelendirilen ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan "Arıtılmış Evsel Atık Suların Tarımda Kullanımı" projesi Afyonkarahisar’da gerçekleştiriliyor.

İLK PROJE AFYONKARAHİSAR’DA HAZIRLANIYOR

Proje, Hollanda tarafından sağlanan 750 bin Euro hibe ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleştirilecek. Proje kapsamında Afyonkarahisar Atık su Arıtma Birliği tarafından işletilen atık su arıtma tesisi atık suları tarımsal sulamada yeniden kullanılmak üzere temizlenecek. Yeni teknolojiler uygulanacağı ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan proje ile su kaynakları üzerindeki önemli bir baskı ortadan kaldırılacak. Türkiye’de, tarım sektörünün su ihtiyacı toplam su tüketiminin yüzde 70’ine ulaşıyor. Bu çerçevede, tarım sektöründe atık suların tarımsal sulama maksatlı tekrar kullanımı uygulamaları yeterli olmadığı gibi iklim değişikliği sebebiyle kuraklığın yaşandığı son günlerde, yetersiz su kaynakları göz önüne alındığında atık suların geri kazanım uygulamalarının önemi daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise atık suların geri kazanımıyla kısıtlı olan su kaynaklarının ekolojik, estetik ve ekonomik açılardan korunmasının temin edileceğini ifade etti. Atık suların arıtılması ve tarımsal sulamada kullanılması durumunda köylülerin tarımsal faaliyetlerinin çeşitleneceğini belirten Eroğlu, "Atık suların arıtılması ekonomik bir getiri sağlayacak olmasının yanında son yıllarda önemli hale gelen su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına da önemli bir katkı sağlayacak. Proje dâhilinde arıtılmış atık suların yeniden kullanımı sonucu suyun bir katma değer olarak ele alınması sağlanacak. Sağlanan ekonomik katkı sonucu ülkemizde gerçekleştirilen arıtma teknolojilerine dair yatırımların çeşitlenerek bu yatırımlarda suyun yeniden kullanımına dair seçeneklerin de göz önüne alınması teşvik edilecek." dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.