Ateşkesin uzatılması için anlaşma yok

Ateşkesin uzatılması için anlaşma yok

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, İsrail ile Filistinli gruplar arasında "ateşkesin uzatılmasını öngören bir anlaşmanın" yapılmadığını bildirdi.

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, İsrail ile Filistinli gruplar arasında "ateşkesin uzatılmasını öngören bir anlaşmanın" yapılmadığını bildirdi.
 
Ebu Merzuk, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Ateşkesin uzatılması üzerine herhangi bir anlaşma yok" ifadesine yer verdi.
 
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Filistinli gruplar ile İsrail arasında ülkesinin arabuluculuğunda varılan ateşkesin uzatılmasını temenni ettiklerini söylemişti.
 
İsrail devlet radyosu da ismini vermek istemediği bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail'in ön şartsız ateşkesin uzatılmasını kabul ettiğini duyurmuştu. 
 
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan kimliğinin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili ise ateşkesin uzatılmasının, Mısır'ın başkenti Kahire'de İsrail ile Filistinli gruplar arasında yürütülen müzakerelerdeki ciddi bir ilerlemeye bağlı olduğunu belirterek, Filistin direniş gruplarının şartlarına olumlu cevap verilmesi gerektiğini kaydetmişti. 
 
Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında salı günü 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı. Mısır'ın ateşkes önerisinin İsrail ve Hamas tarafından kabul edildiği bildirilmişti.
 
Ürdün de devrede
 
Öte yandan, Ürdün Kralı Abdullah'ın, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşı, hedeflenen kalıcı ateşkes çalışmaları için Filistin Devlet Başkanı ile Mısır ve Fransa cumhurbaşkanlarıyla görüştüğü bildirildi.
 
Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral Abdullah'ın Kahire'de halihazırda taraflar arasında yürütülen kalıcı ateşkes çalışmaları konusunda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefonda görüştüğü belirtildi. Abdullah'ın, İsrail'in kardeş Filistinlilere yaptığı saldırıların son bulması ve iki devletli çözüm için barış müzakerelerinin yeniden başlamasını temenni ettiği kaydedildi.
 
Ürdün'ün, Mısır'ın önerdiği ateşkes girişimine destek verdiği ifade edilen açıklamada, Kral Abdullah tarafından Gazzelilerin ihtiyaç duyduğu insani ve tıbbi yardımlar konusunda maksimum çaba sarf edileceği aktarıldı.
 
Abdullah ve Sisi'nin, Gazze'nin yeniden imarı konusunu da görüştüğü belirtildi.
 
Açıklamada ayrıca Kral Abdullah'ın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüştüğü bildirildi. Görüşmede, İsrail'in saldırılarını devam ettirmemesi için teminat vermesi konusunda uluslararası ve bölgesel çabalar masaya yatırıldı.
 
Hollande'a BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan "ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarını" öngören karar tasarısını hatırlatan Kral Abdullah, Gazze'ye insani yardım konusunda uluslararası toplumun üzerine düşeni yapması gerektiğini iletti.
 
İkilinin, telefon görüşmesinde, komşu ülkeleri de etkileyen Suriye krizi konusuna değindiği ve siyasi çözümün gerekliliğini ele aldığı belirtildi.
 
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüşen Kral Abdullah'ın, Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için uluslararası toplumla koordineli bir şekilde çabalayacaklarını kaydettiği belirtildi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.