Ateşkes bitti, İsrail katliama kaldığı yerden devam etti

Ateşkes bitti, İsrail katliama kaldığı yerden devam etti

İsrail, önceki gün uygulanan geçici ateşkesin ardından Gazze’yi vurmaya yeniden başladı.

Dünkü saldırılarda en az 10 kişi ölürken Hamas’ın 24 saatlik ateşkesi kabul ettiğini açıklamasına rağmen çatışmalar devam etti. Şucaiyye’deki katliama tanık olan siviller, yardım gelmeyince yaralıların öldüğünü anlattı.
 
-Dünyanın en büyük açık hava hapishanesi Gazze’ye yirmi gün boyunca acımasızca bomba yağdıran İsrail, önceki gün uygulanan 16 saatlik geçici insani ateşkesin ardından uçak ve tanklarla evler de dahil hedefleri vurmaya yeniden başladı. Önceki akşam ateşkesi 24 saat daha uzatma kararı alan İsrail parlamentosunun kararına rağmen ordunun devam ettiği saldırılarda en az 10 kişi hayatını kaybetti. Hamas ve diğer gruplar İsrail saldırılarına ev yapımı roketlerle karşılık verirken İsrail şehirlerinde roketler nedeniyle sirenler çalmaya devam etti. Öğlen saatlerinde Hamas’ın 24 saatlik ateşkesi kabul ettiklerini açıklamasına rağmen bölgeden gelen haberlere göre İsrail saldırıları ve çatışmalar devam etti. Ateşkes sırasında arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı evlerden çıkarılan 150 cesetle beraber ölü sayısı 1060’ı geçti. Çatışmalarda hayatını kaybeden İsrail askeri sayısı ise 43’e ulaştı.
 
Şucaiyye’de siviller yardım gelmediği için öldü
 
Saldırıda en fazla can kaybının yaşandığı Şucaiyye katliamı tanıkları yaşanan dehşeti Cihan Haber Ajansı’na anlattı. Gece boyunca bombardımana maruz kalan halk, sağlık ekiplerinin gelmemesi sebebiyle yaralananların can çekişmesini çaresizce izlediklerini aktardı. Katliamda annesi ve kardeşleri, babaannesi, halasının da aralarında olduğu aile fertlerinden 6 kişi ölen Zeynep El Şih Halil (18) “Akşam ezanının okunmasının ardından iftardan hemen sonra İsrail savaş uçakları ve topları Şucaiyye’yi bombalamaya başladı. Bombardıman sabaha kadar sürdü. Sabah saat yediye doğru ambulans sesini duyduk. Bizden uzaktaydı babamın sesini işittim. Yaralılardan büyük annem ve halamın kocası son nefeslerini vermiş, diğerleri de can çekişiyorlardı.” diyerek yaşadığı dehşeti paylaştı. 72 sivilin yaşamını yitirdiği 300’den fazlasının yaralandığı kanlı saldırıdan sağ kurtulanlardan Ümmü Şah ise Şucaiyye’deki evlerinde İsrail saldırısının başlamasıyla eşi ve dört çocuğu ile namaz kılarak dua ettiklerini söyledi. Komşularının evine isabet eden top mermisinden gelen şarapnel ile 4 yaşındaki kızının yaralandığını anlatan Ümmü Şah, “Cam ve şarapnel parçaları üzerine geldi. Saçlarını kaldırdığımda yüzünden kan akıyordu. Yardım gelmedi kızımı kucağıma alarak sabaha kadar bombardımanın bitmesini bekledim.” diyerek çaresizliğini aktardı. Gazze’nin en büyük semtlerinden biri olarak kabul edilen Şucaiyye’de 100 binden fazla kişi yaşıyor. Sınırda olması sebebiyle İsrail’in birçok kez saldırısına maruz kalan semt çok kalabalık. Gazze’nin doğusundaki Şucaiyye’de çok sayıda tarihi cami ve mezarlar bulunuyor.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.