Ateizm Derneği, namaz kılmayan hayvandır sözünü şikayet etti

Ateizm Derneği, namaz kılmayan hayvandır sözünü şikayet etti

Şikayet üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosunca başlatılan soruşturmada, Aşkar'ın savunması alındı

Prof. Dr. Mustafa Aşkar hakkında, bir televizyon kanalında iftar programında sarf ettiği, "namaz kılmayan hayvandır" sözleri nedeniyle, "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan dava açıldı. 

Ankara Barosu Başkanlığı, Ateizm Derneği ile bazı vatandaşlar, 12 Haziran 2016'da, TRT'de yayınlanan "Ramazan Sevinci" adlı programa konuk olan Mustafa Aşkar'dan şikayetçi oldu. Şikayet üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosunca başlatılan soruşturmada, Aşkar'ın savunması alındı.

Aşkar savunmasında, katıldığı programda sohbetin orucun metafizik boyutu konusunda olduğunu, bu bağlamda insanın fizyolojik açıdan namaz için ergonomik yaratıldığı konusunda tespitler yaptığını söyledi. Bu nedenle namazı insanların kılabileceğini, hayvanların kılamayacağını beyan etmek istediğini ancak "namaz kılmayan hayvandır" şeklindeki cümlesinin yanlış anlaşıldığını, farklı yorumlara yol açtığını aktaran Aşkar'ın savunması tutanaklara şu şekilde yansıdı:

"Sokrates'in 'insan konuşan bir hayvandır' şeklindeki beyanının da bir hüküm cümlesi değil, ancak ilmi bir tespit olduğunu, kendisinin de bu minvalde ergonomik açıdan hayvanların namaz kılma yetisinin olmayacağına ilişkin ilmi bir tespit yapmak istediğini, çeşitli mihraklarca konunun farklı tevil edilip tepkiler geldiği zaman da 24 saat geçmeden özür içerir beyanını basın yoluyla yayınladığı, müsnet suçlamayı kabul etmediğini, ayrıca 2 sayfa savunma bir sayfa özür metni ve diyabet hastası olduğuna dair raporu ibraz ettiğini beyan etti." 

Aşkar'ın katıldığı televizyon programında "namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan da hayvandır" açıklamasıyla "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan dava açılmasına karar verildi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.