Atatürk olmasa ezan okunmazmış palavrası!

Atatürk olmasa ezan okunmazmış palavrası!

Kılıçdaroğlu tarihten bihaber. 1932'den 1950'ye kadar 18 yıl Arapça ezanı kim yasakladı?

Risale Haber-Haber Merkezi

Atatürk tartışmalarında konu yine ezana geldi. Atatürkçüler bile bile ezan hakkında yalan-yanlış bilgilere vermeye devam ediyorlar. Bunlardan biri de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. 

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Kılıçdaroğlu, "Eğer Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmasa bizim minarelerimizde 5 vakit ezan okunur muydu?" diye sorabildi.

"Bugünlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik bir sevgi dalgası var. Bu bizi son derece memnun ediyor" şeklinde konuşan Kılıçdaroğlu, 1932'den 1950'ye kadar 18 yıl ezanın Arapça okunmasının yasaklanmasını bilmezlikten geldi.

O döneme ait zaman zaman "camileri kapattılar, şunu yaptılar bunu yaptılar" gibi çeşitli eleştiriler dile getirildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bir sürü laf. Bunlar rivayetler. Yok böyle bir şey. Kızgınlıklarını bu rivayetlerle götürmeye çalışıyorlar. TBMM kürsüsünden bütün dünyaya duyuruyor. Siz tarih mi bilmiyorsunuz? Eğer Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmasa bizim minarelerimizde 5 vakit ezan okunur muydu? Bu gerçeği herkesin bilmesi lazım." dedi.

ARAPÇA EZAN YASAĞI 1932'DE ATATÜRK DÖNEMİNDE BAŞLADI

1931 yılının Aralık ayında, Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü'nün başbakanlığı döneminde dokuz hafız, Dolmabahçe Sarayı’nda ezanın ve hutbenin Türkçeleştirilmesi çalışmalarına başladı.

Kur'an’ın Türkçe tercümesi ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde İstanbul’da Yerebatan Camii’nde Hafız Yaşar (Okur) tarafından okundu. Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi’nde de, Ayasofya Camii’nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okundu.

ARAPÇA OKUYAN CEZALANDIRILDI

18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi. Takip eden günlerde, yurdun her yerindeki Evkaf Müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi. 4 Şubat 1933 tarihinde, müftülüklere ezanı Türkçe okumalarını, buna uymayanların kati ve şedid (kesin ve şiddetli) bir şekilde cezalandırılacaklarını bildiren bir tamim gönderildi.

MENDERES KALDIRDI

Ezan yasağı 14 Mayıs 1950'de ezici bir çoğunlukla ikitdar olan Demokrat Parti'nin Başbakanı Adnan Menderes'in yoğun çabaları ile kaldırıldı. 1932'de doğan çocuklar 18 yaşına kadar Arapça ezan duymadı. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum