Atatürk ilke ve inkılâpları

 

652 sayılı kanun hükmündeki kararnameyle, Milli Eğitim Bakanlığı Kanunu'nda önemli bir değişiklik yapıldı: Milli Eğitim Bakanlığı'nın görevini tarif eden 2'nci madde tamamen kaldırıldı. "Atatürk inkılâp ve ilkeleri" ile "Atatürk milliyetçiliği"maddeden çıkarıldı. 

Bu değişiklik, YÖK Kanunu'nda ve anayasada yapılacak yeni düzenlemelerin de habercisi sayılabilir. 1982 Anayasası'nda 16 defa Atatürk'ün ismi geçiyor. Birçok yerinde Atatürk ilke ve inkılâplarından söz ediliyor.

 

Birkaç örnek vermek gerekirse:"Eğitim ve öğretim, Atatürk inkılâpları ve ilkeleri doğrultusunda yapılacak.", "Devlet; istiklâl ve cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin, müsbet ilimin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişmesini ve gelişmesini sağlayıcı tedbirleri alır.", "Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılâplarını... bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak ve yaymak amacıyla, Atatürk'ün manevi himayelerinde... Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu kurulmuştur." 

Milli Eğitim Temel Kanunu'nda da, amacın, "Türk milletinin bütün fertlerini, Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı... yurttaşlar yetiştirmek" olduğu yazılı. 

Yükseköğretim Kanunu'nun ana ilkelerinden birini, "öğrencilere Atatürk inkılâpları ve ilkeleri doğrultusunda, Atatürk milliyetçiliğine bağlı hizmet bilincinin kazandırılması" teşkil ediyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı Kanunu'nda gerçekleştirilen değişiklik pek fazla tartışılmadı ama, tahmin ediyorum, Atatürk ilke ve inkılâpları diye özetlediğimiz "ideolojik devlet" yapısından kurtulmak üzere anayasada atılacak adımlar daha sert münakaşaların konusu olacaktır.

 

Sabah

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.