Aşure günü meydana gelen olaylar

Aşure günü meydana gelen olaylar

Aşure günü neler olmuş? Aşure günü duası kabul olan 10 peygamber (as)

Zeki Işık'ın yazısı

Aşure günü birçok ehemmiyetli hadiseler olmuş ve özellikle on Peygamberin as duası kabul olmuş, içinde bulundukları zor durumdan bugün necat bulmuşlardır. Bizim de zorluklarımız, sıkıntılarımız, hastalıklarımız var. Öyle ise biz de bunu vesile ederek Rabbimize dua ile iltica edip kendimize, ailemize milletimize ve Alem-i İslam’a dua edelim. Bizler de Aşure gününde necat bulan Peygamberleri vesile yapıp şöyle dua edelim.

Adem as; Cennette yaptığı hatadan dolayı tövbe etmiş ve tövbesi Allah tarafından Aşure günü kabul edilmiştir. Bizde Onun torunları olarak hata yapıyor ve hatalara düşüyoruz. Öyle ise bizde Dedemiz Hz. Adem gibi günaha tövbe edenlerden olalım ve Rabbim sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi de affet, tövbelerimizi kabul et, cennet ve cemaline mazhar eyle diye dua edip Rabbimizden mağfiret isteyelim.

Nuh as; Nuh as inatçı bir kavmi vardı. 950 sene tebliğde bulunmuş fakat iman etmemişlerdi. Onun için “Nuh der Peygamber demez” ata sözü olmuştur. İşte bu inatçı kavim inatlarının faturasını tufan ile helak olarak öderken, inananlar gemiye binip Aşure günü karaya inerek tufandan kurtulmuşlardı. Bizler de bunu vesile yaparak hakta, doğrulukta inat edelim ve Ya Rab bizi de şu asrın fırtınalı fitne ve isyanından kurtarıp ebediyetin sahil-i selameti olan cennetine nail eyle diye kendimize ailemize çocuklarımıza ve Ümmet-i Muhammed’e dua edelim.

İbrahim as; Peygamberimizin mübarek neslini taşıyan İsmail as Aşure günü dünyaya gelmiş ve İbrahim as nesli için yaptığı dua kabul olmuştur. Allah Ona Salih ve itaatkar bir evlat verdi. Bu günün şartlarında neslin ve gençliğin ne kadar bozulduğunu görüyoruz ve evlatlarımızın manevi hayatı için endişe taşıyoruz. Bunun için bizde İbrahim as gibi Rabbimize çocuklarımızın ve neslimizin manevi hayatı ve Salih olmaları için dua edelim.

Yakup as; Yusuf as hasreti ile gözleri kapanmış ve Yusuf as gönderdiği gömleği Aşure günü gözlerine sürmek ile gözleri açılıp şifa bulmuştur. Evlat hasreti çekenler, hasretle evladının yolunu bekleyerek ağlayanlar; bizde Allaha dua ile iltica edelim ve Rabbim bizim de  gafletten, günahtan katılaşan ve körleşen basiretimizi aç.  Ve bize Hakkı hak bilip uymayı, batılı da batıl bilip ondan uzaklaşmayı bizlere nasip eyle diye dua edelim.

Yusuf as; Kardeşlerinin ihanetine uğramış ve kuyuya atarak onu öldürmek istemişlerdi. Allah cc onu korudu ve Aşure günü onu kuyudan kurtardı. Bugün maalesef Müslümanlar kardeş kanı döküyor ve kardeşlerine ihanet ediyorlar. Bu acı tablo karşısında bizde Rabbimize dua ile kardeş kavgasının son bulması ve yaşadığımız asrın dalalet kuyularına, sefahat ve günah kuyularına düşmekten bizi koruması için dua edelim.

Yunus as; İzinsiz görev yerini terk ettiği için bindiği gemiden denize atıldı. Onu bir balık yuttu. Allah'ın izniyle Aşure günü balığın karnından kurtuldu. Bizde Allah’ın izin vermediği işler yapıyoruz emirleri çiğniyoruz. Öyle ise  bizi izinsiz işlere sev eden nefsimiz için Rabbim nefsimizi bize musahhar eylesin ve ebedi hayatımıza zarar vermesin. Bizi  sahil-i selamet olan dar-ı bekaya çıkartıp saadet ve selamete erdirsin diye dua edelim.

Eyüp as;  İmtihanın gereği olarak sınanmış ve çetin bir hastalık kendisine verilmişti. Bu hastalığa çok sabreden Eyüp as Aşure günü hastalığına şifa buldu. O sınandı da biz sınanmayacak mıyız. Elbette bize de sıkıntı, hastalık, fakirlik, evlat acısı gibi şeylerle sınanacağız. Öyle ise biz de Eyüp as gibi Rabbim maddi ve manevi hastalıklarımıza, sıkıntılarımıza şifa ver. Zorda darda  kalanlara kolaylık ve ferahlık ver diye dua edelim.

Davut as: Talutun ordusuna katılıp zalimlerle savaşmak için Allah yaptığı dua Allah tarafından Aşure günü kabul edilmiştir. Bizde Allah yolunda başta nefis ve şeytan olarak kötülüklerle savaşmakla yükümlü değil miyiz. Öyle ise bizde Allaha iltica edelim ve Ya Rab bizim matlubumuzu bize ihsan eyle. Yaptığımız Dualarımızı ve tövbelerimizi kabul eyle ve bizi razı olacağın iş ve amellerle meşgul eyle diye dua edelim.

Musa as; Firavunun zulüm ve baskısından kavmini kurtarmak için yola çıktı. Peşine düşen Firavundan Aşure günü Allah cc ona denizi 12 yol yaparak kurtardı. Hak yolda gidenlerin yolunu kesmek isteyenler yok mu. Zira “Umur-u hayriyenin muzır manileri çok olur” İşte bizler bu manileri aşmak yolda kalmamak için Allaha dua edelim ve Rabbim bizi de asrımızın zalimleri, firavunları ve nefsimizin firavunluğundan koru ve bizi doğru yoldan ayırma. Kurtuluşa vasıl eyle.

İsa as; "Ben gideyim ta ki size Ahmet gelsin" diyerek Peygamberimizi as bizlere müjdelemişti. İsa as Aşure günü doğdu ve o gün semaya yükseltildi. Rabbim İncil'de Ahmet, Tevrat'ta Ahyed, Kuran'da Muhammed diye bizlere müjdelediğin Peygamberimize as bizleri hakiki ve samimi ümmet eyle. Şefaatine nail eyle ve Onun yolunda gidenlerden bizi eyle diye dua edelim.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.