Astım hastaları bu mağarada şifa buluyor

Astım hastaları bu mağarada şifa buluyor

Nahçıvan'daki tuz mağarası fizyoterapi merkezi, Türkiye'den ve Avrupa ülkelerindeki gurbetçilerden astım ve bronşit hastaları için şifa kaynağı oluyor.

 Her yıl 3 bin kişinin tedavi gördüğü mağara terapi merkezine Türkler büyük ilgi gösteriyor.

Nahçıvan'ın başkenti Nahçıvan'da bulunan Duzdağı Fizyoterapi Merkezi, dünyanın değişik bölgelerinden astım bronşit hastalarına sağlık hizmeti sunuyor. Bin 173 rakımlı Duzdağı Mağarası 1935 yılından beri faaliyette. 110 metre derinlikteki mağarada her ay ortalama 250 hasta tedavi görüyor. İlkbahar aylarında tedavi amaçlı gelen hastaların çoğunu Türkler oluşturuyor. Astım tedavi mağarasında, kadınlar, erkek ve çocuklar için 9 ayrı galeri bulunuyor.Mekanik yollarda kazılan kaya tuzu mağarasında karbondioksit, metan ve azot gazları bulunmuyor. Mikroklima yöntemiyle söz konumu terapi merkezinin iç sıcaklığı yaz ve kış 18-20 derecede seyrediyor. Terapi merkezinde çocuk ve yetişkinler için ayrı tedavi yöntemleri uygulanırken, çocukların yılda iki kez 16'şar günlük kür tedavilerinde başarı oranı yüzde 98 olarak ifade ediliyor.

Duzdağı Mağarası Fizyoterapi Merkezi Sorumlu Dr. Ruslan Süleymanov, astım ve bronşit tedavisinde dünyanın sayılı iki merkezinden birisi olduklarını söyledi. Dr. Süleymanov, fizyoterapi merkezlerine Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçi Türklerin büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Tedavide başarı oranının yüzde 95'lerin üzerinde olmasının tercih nedeni olduğu kaydeden Süleymanov, "Kronik astım ve bronşit hastalıklarının tedavisinde dünyada çok iyi bir noktadayız. Hastalarımızın çoğu Türkiye Türkleri ile Hollanda, Almanya, Kanada gibi ülkelerde yaşalan Türkler. Ayrıca diğer ülkelerden de çok sayıda hastalarımız mevcut. Yatılı tedavi hizmeti verdiğimiz Duzdağı Fizyoterapi Merkezi'nde 10 uzman hekim ile 21 hemşire çalışıyor." açıklamasında bulundu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.