Aspirin tohumunu 5 liradan satan firmalar, ürünü 80 kuruştan alıyor

Aspirin tohumunu 5 liradan satan firmalar, ürünü 80 kuruştan alıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yağlık tohum ihtiyacını karşılamak için aspir ekimini desteklemesini tohumluk satan firmaların fırsata çevirdiği iddia edildi.

Alım garantili aspirin kilogramına 80 kuruş ödeyen tohum firmalarının, çiftçiye tohumluğu 4 ile 5 liradan satmaya çalıştığı bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türkiye’de anızların değerlendirilmesi ve ülkenin yağlık tohum ihtiyacının karşılanması için çiftçiyi alternatif bitki üretimi sunulması amacıyla aspir ekimine yönlendirdi. Aspir ekiminin yaklaşmasıyla bunu fırsata dönüştüren tohumcular, aspir tohumunun fiyatını 5’e katladı.

Alım garantili sözleşmeli aspir ekimi yaptıran firmalar aspirin kilosuna 80 kuruş fiyat verirken sertifikalı tohumluğun kilosunu 4 ile 5 lira arasında satışa sunuyor. Aspir ekimi yapmak isteyen çiftçilerden Necati Özer, bu yıl yaklaşık 100 dekar aspir ekmek istediğini ancak tohum fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı alamadığını belirtti. Özer, “Devletimiz aspir ekimine teşvik veriyor. Ancak bunu tohum satan firmalar fırsata dönüştürüp, fiyatları 4’e 5’e katlıyor. Bizden kilosunu 80 kuruşa almak isteyen firmalar bize tohumluğu 4 liradan 5 liradan satmaya çalışıyor. Firmalar çiftçi destek alıyor, siz zarar etmiyorsunuz diyorlar. Aspir buğdaya göre, daha az verimli. Masrafı aynı bir tohumluğu yüksek fiyata aldığımızda elimize hiçbir şey geçmez. Buna Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgilenmesini istiyoruz. Bu şekilde çiftçi mi destekleniyor yoksa birkaç tane tohum üreten firmamı destekleniyor bu belli değil." dedi.

Kemal Ertuğrul isimli çiftçi de aynı ifadeleri kullanarak yaklaşık 50 dekar aspir ekeceklerini fakat sertifikalı tohumu 4,5 liraya, sertifikası olmayan aspirin kilosununda 2,5 lira satıldığını söyledi. Ertuğrul, "Firmalar çiftçi aspir ekmeye yönelince bir şekilde bunu ranta çevirmeye başladılar. Çiftçiden 70 kuruşa alıp da 2,5 lira veya 4, 5 liraya satmak çiftçiye yapılan bir haksızlıktır. Aynı zaman aspir ekiminin engellenmesidir. Bu yıl yüksek fiyata alıp ekim yapanlar istediği verimi alıp zarar ederse bir daha bunu ekmeyecektir. Devletin Tarım Bakanlığının buna bir çözüm getirmesi gerekir." diye konuştu.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aspir ekimini desteklemesi ve Tarım Kırksal Kalkınmayı Destekleme Kurumu projeleriyle aspir ekiminin bu yıl geçen yıllara göre daha fazla yapılacağını vurguladı. Açıkgöz, "Bunu tohum satan firmalar bir fırsata dönüştürdü. Firmalar Eylül, Ekim ayında çiftçiden 70 kuruşa alıp eleyip tekrar sertifikasız olarak 2,5 liraya satması, çiftçiyi sömürmektir. Bunu iki katına satmış olsa sertifikasız aspir tohumunun en fazla 1,5 lira olması gerekir. Yine sertifikalı tohum da alım fiyatının üç katı olsa 2,1 veya en fazla 2,5 lira olması gerekir ama şuanda sertifikalı tohumu 4,5- 5 liradan satamaya çalışıyorlar. Bu çiftçiyi sömürmek demektir. İkincisi bu yıl zor şartlarda ekim yapan bir çiftçi istediği verimi alamayıp, girdilerden dolayı da zarar ederse, bir daha aspir ekmeyecektir. Bu da hem çiftçimizin hem de ülkemizin zararına olacaktır. Özellikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının buna el atması, tohumluk sorununu çözmesi gerekir. Firmaların tohumluk satışı yaparken geleceği de düşünüp ona göre hareket etmesi, çiftçiyi sömürü kaynağı olarak görmemesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.