Aspirin içmeden önce iki kez düşünün!

Aspirin içmeden önce iki kez düşünün!

Aspirinin çok eski bir ilaç olduğunu belirten EMLATD Başkanı Prof. Lina Badimon, doktor tavsiyesi olmadan aspirin kullanımının zararları hakkında bilgi verdi.

Aspirinin en önemli komplikasyonlarından birinin kanamalar olduğunu vurgulayan Lina Badimon, “Özellikle sindirim sistemi ve beyin kanamasına sebep olabilir” diyerek uyardı.

Tromboz Hastalıklarına Karşı Akdeniz ve Avrupa Birliği Başkanı Prof. Dr. Lina Badimon, güncel bir konu olan aspirinin kardiyovasküler hastalıklarda doğru kullanımı hakkında bilgiler verdi. Prof. Badimon, şunları kaydetti: “Primer koruma dediğimiz, yani daha önce herhangi bir damar hastalığı olmayan grupta aspirin kullanımının bir faydası olmadığı, yapılan birçok çalışmada gösterilmiştir. Ancak yüksek riskli hasta grubu varsa, kontrolsüz şeker hastalığında belki faydalı ama herhangi bir rahatsızlık geçirmemiş kişilerde faydası yoktur. Eğer bir hasta kardiyovasküler bir hastalık geçirmişse, bir damar tıkanıklığı geçirmişse mutlaka düşük doz Aspirin almalı ve beraberinde 1 ya da 2 yıl süreyle diğer antitrombosit ilaç dediğimiz tromboziti etkileyen ilaçları da almalı diye öneriyoruz.“


Prof. Dr. Badimon, önceleri düşük doz aspirini primer korumada yani hastalık geçirmeden alınması konusunda öneriler olduğunu söyledi ve ekledi:

“Ancak en son verilere ve klinik çalışmaların sonuçlarına göre, hastanın doktoru yüksek riskli olduğuna karar verirse düşük doz aspirin faydalıdır.”

"Doktor tavsiyesi olmadan aspirin kullanılmamalı. Çünkü aspirinin en önemli komplikasyonlarından birisi de kanamadır. Bu da özellikle sindirim sistemi kanaması ve merkezi sinir sistem kanamalarına (beyin kanaması) sebep olabilmektedir” uyarısında bulundu.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.