Askerler emretti başörtüyü yasakladık

Askerler emretti başörtüyü yasakladık

28 Şubat davasının 71. duruşmasında sanık sıfatıyla ifade veren eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin komutanlarının YÖK’e yaptığı baskıları anlattı

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” suçundan yargılandığı davanın 71. duruşması dün yapıldı. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.
 
Davada “müşteki” sıfatıyla beyanda bulunan Fatma Benli, 1995’te Marmara Üniversitesinde yüksek lisans eğitimine başladığını, bitirme tezini teslim etmek için gittiğinde başörtülü olduğu gerekçesiyle içeri alınmadığını belirtti.
 
BÇG talimatıyla türban yasaklandı
 
Söz alan sanıklardan Erdoğan Öznal, YÖK’te 7 yıl görev yaptığını, başörtüsü yasağının kalkmadığını, ancak “de facto” olarak kalktığını, Anayasa Mahkemesinin kararının devam ettiğini ileri sürdü. Bunun üzerine Benli, 28 Şubat’a kadar üniversitelerde başörtüsünün serbest olduğunu söyledi. Sanık Erdoğan Öznal’ın “Türbanı yasaklayan bir madde vardı. Bu da Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlardı. ‘BÇG’den Yüksek Öğretim Kurulu’na talimat verildi ve YÖK’te türbanı yasakladı’ deniliyor bu gerçek dışıdır.
 
Çevik Bir’in yazısı türbanla ilgili değil, katsayı ile ilgilidir. Eğer böyle bir iddia varsa elinizde belge var mı?” sorusu üzerine de Benli, şöyle konuştu: “Anayasa Mahkemesi kararı 1991’de verdi. Yüksek Mahkemenin kılık kıyafetle ilgi kararına Ahmet Necdet Sezer bey muhalefet şerhi koydu. Eğer yasak olsaydı şerh koymazdı.”
 
Askerler liste peşindeydi
 
Müştekilerden Döne Yılmaz ise şunları söyledi: “Yöneticiler, koltuklarını kaybetmemek için ‘emir yüksek yerden’ diyerek bunu bize yaptılar. Başörtülü olmamdan dolayı ders verilmedi. Dışarıdan öğretmen getirilerek ek ders verdirildi ve öğretmenler odasında oturtuldum. Tören yapılacağı sırada okul yöneticisi ‘tören yapılacak, irticacı öğretmen dışarı çıksın’ diyordu. Artık okulun dışına çıkıyor, törenden sonra geri geliyordum. Bala’da görevliyken birkaç askeri görevli geldi. Okul yöneticisi Durmuş Beyi arıyorlardı. Fakat okulda yoktu. Askerlerin ‘şimdi biz komutana ne söyleyeceğiz, bize başörtülü öğretmenlerin listesini verecekti’ dediklerini duydum” diye konuştu.
 
Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum