Asırlık cami yıkıldı yıkılacak

Asırlık cami yıkıldı yıkılacak

Çınarlı Köyü'nde bulunan 100 yıllık cami yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Çanakkale’nin merkeze bağlı Çınarlı Köyü içerisindeki asırlık cami, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Köylüler, yeni cami yapılmadığı için kullanılmayan yüz yıllık caminin restore edilmesini istiyor.

Çınarlı Köyü'nde, köy muhtarlığı, yaklaşık 100 yıl önce yapılmış eski caminin yerine yeni bir cami yapılması için çalışma başlattı. Köylülerin de desteğiyle, eski caminin hemen yanında yeni bir cami inşa edildi. Yeni caminin bitmesiyle birlikte, köy muhtarlığı eski caminin yıkılarak yerine yeşil alan ve şadırvan yapılması için müracaatta bulundu.

1988 yılında yapılan bu incelemede, caminin yapımında kullanılan taşların yapı itibariyle korunması gereken kültür varlığı’olduğu belirlenerek cami tescillendi. 26 yıldır kullanılmayan cami, yıkılmaya yüz tuttu. Çatısı çöken, minaresinin bir bölümü yıkılan cami, köylüler için de tehdit oluşturmaya başlayınca Köy muhtarlığı bu kez yenileme için girişimlere başladı.

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tarihi caminin can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini belirterek tedbir alınması amacıyla İl Özel İdaresi'ne yazı yazdı. İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü, caminin restorasyon projesini hazırlayarak Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne gönderdi. Caminin restorasyon çalışmalarının, ihale sürecinin ardından başlayacağı belirtildi. Caminin etrafı, tel örgüyle çevrilerek, oluşan tehdidin önüne geçilmeye çalışıldı.

Çınarlı Köyü Muhtarı Hulki Sezer, tescilli yapı olan caminin yıkılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Cami tescillenerek koruma altına alındı. Artık yıkılması mümkün değil. Biran evvel restore edilmesi gerekiyor. Çünkü bu haliyle, can güvenliği açısından risk oluşturuyor”” dedi.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.