Asırlardır yaşatılan en Tatlı gelenek

Asırlardır yaşatılan en Tatlı gelenek

Osmanlı döneminde saraylarda sultanların sofrasını süsleyen ve Erzurum'un tescilli lezzeti kadayıf dolması tatlısı, 715 yıldır sofraları süslüyor.

Erzurum denince akla ilk gelen lezzetlerden kadayıf dolması tatlısı, her mevsim sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasındaki yerini alıyor. Kentte faaliyet gösteren tel kadayıf üreticileri, başta çevre iller olmak üzere yurdun dört bir tarafından aldıkları siparişleri karşılıyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların sofralarını süsleyen kadayıf dolması, yaklaşık 715 yıldır Erzurum'da Cevizli, Bademli ve Fındıklı olarak yapılıyor.

Eskiden sadece ramazanlarda yapılan kadayıf dolması tatlısı, artık ev mutfağından çıkarılarak lokantalarda yapılmaya başlandı. Elde dökülen kadayıftan arasına ceviz konularak, rulo şeklinde sarılan dolmalar, süt ve yumurta karışımıyla hazırlanan sosa batırılıyor.

Daha sonra ısıtılmış yağda kızartılan dolmalar, içine limon sıkılarak hazırlanmış şuruba konuluyor. Kadayıf dolmaları, üzerine kaymak ve ceviz eklenerek ya da sade olarak servis ediliyor.

Kadayıf ustası Muammer Tanhaş, kadayıf dolmasının bölgenin yöresel lezzetleri arasında yerini aldığını belirterek, bu tatlıya her geçen gün ilginin arttığını söyledi

"Bu lezzet tescilli"

Eskiden kadayıf dolmasının sadece ramazanlarda yapıldığını anlatan Tanhaş, "Bu normalde ramazan tatlısıydı. Biz ev mutfağından bunu çıkararak, herkesin bu lezzeti tatmasını sağladık. Her çeşidi yapılıyor ancak cevizlisi en çok tercih ediliyor. Bu lezzet tescilli" dedi.

Kadayıf dolmasının asırlık bir lezzet olduğunun altını çizen Tanhaş, "Osmanlı Devleti döneminde bu tatlı yapılıyormuş. Sarayda sultanların sofrasını süslüyormuş. Osmanlı döneminden buyana bu lezzeti yaşatıyoruz. Biz tatlının şeklini de değiştirdik. Eskiden bardak şeklinde yapılırmış biz onun şeklini değiştirdik" diye konuştu.

Tanhaş, kadayıf dolmasına turistlerin de yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, "Müthiş derecede enerji veriyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen talepleri karşılıyoruz. Hatta yurt dışından gelen turistler, bu lezzeti sevdikleri için hediye olarak ülkelerine götürüyor" ifadelerini kullandı.
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.