Aşırı tuz tüketimi sağlığınıza zarar veriyor

Aşırı tuz tüketimi sağlığınıza zarar veriyor

Aşırı tuz tüketiminin tansiyon, kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalıkları, kemik erimesi gibi birçok hastalığa sebep olduğu belirtildi.

Tuzun yüzde 40 sodyum ve yüzde 60 klordan oluşan bir bileşke olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, Dünya Sağlık Örgütü’nün, günlük tuz alımını 5 gr. olarak önerdiğini ancak Türk toplumunda günlük kişi başı tuz tüketiminin yaklaşık olarak 18 gr. olduğunu belirtti. Tuz tüketim oranının Tük toplumunda bu kadar fazla olmasının tüketilen besinlerdeki tuz oranının fazlalığından kaynaklandığını ifade eden Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, konserveler, salçalar, turşular ve ekmek gibi tuz içeriği yüksek gıdaların toplumumuzda oldukça fazla tüketildiğini söyledi.

Aşırı tuz tüketimi, tansiyon, kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalıkları, kemik erimesi gibi birçok sağlık problemine neden olurken, diyet içeriğindeki 1 gr. tuzun azaltılmasının, felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde ise yüzde 3’lük bir azalma sağladığını belirten Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, diyette tuz miktarının 9 gr. azaltılmasının ise felçlerde yüzde 34’lük, kalp krizlerinde ise yüzde 24’lük bir azalma sağladığını ifade etti.

Tuz tüketimi sağlık sorunlarının en önemli kaynağı

Türkiye'de tuz tüketiminin sağlık sorunlarına zemin hazırladığını söyleyen Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, “Özellikle hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, kronik karaciğer hastalığı gibi hastalıkları olan kişilerin tuz tüketiminde dikkatli olması gerekli" dedi.

Yemek alışkanlıklarımızda problemlerin olduğunu belirten Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, en büyük problemin yemekleri tuzlu hazırlayıp, tadına bakmadan tekrar yemeklere tuz atmak olduğunu ifade etti. Bu gibi alışkanlıklar ortadan kalktığında, tuz tüketiminde de azalma olacağını söyleyen Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, normal şartlarda yemeklere tuz eklemenin şart olmadığını, sadece gıdaların içerisinde bulunan sodyum miktarının insan vücudu için yeterli olabileceğini kaydetti.

Sirkeci, "Daima taze ve tuz eklenmemiş besinler tüketilmeli. Turşu, konserve, salam, sosis, sucuk gibi tuz içeriği yüksek besinleri tüketmekten kaçınılmalı, taze sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı. Yemeklerin tadına bakılmadan yemeğe tuz ilave edilmemeli, yemeklere lezzet vermek açısından tuz yerine nane, kekik, dereotu gibi ürünler kullanılmalı. Hazır besin alırken etiket bilgilerine mutlaka bakılmalı, aşırı tuz içeren besinlerin alımından kaçınılmalı. Ev dışında yemek yerken tuzsuz besinler tercih edilmeli" diye konuştu.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.