Aşırı sıcaklar, acil servisleri doldurdu

Aşırı sıcaklar, acil servisleri doldurdu

Son bir haftada mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığı, hastanelerin acil servislerinin dolmasına neden oldu.

 Başvuru sayısının yüzde 30 ila 35 oranında arttığını belirten yetkililer, hastaların daha çok güneş yanığı ve güneş çarpmasından kaynaklı baş ağrısı, mide bulantısı, nefes darlığı gibi şikâyetlerle kendilerine başvurduğunu belirtiyor.

Türkiye genelinde etkili olan aşırı sıcaklar, hastanelerin acil servislerine başvuru sayısını artırdı. Hastanelerin kayıt bölümünde çalışan sağlık çalışanları, acil bölümüne sıcak havalardan dolayı başvuru sayısının diğer hastalara oranla yüzde 30 ile 35 oranında arttığını dile getirdi. Hastanelere başvuran hastaların şikâyetlerinin daha çok güneş çarpması, baş ağrısı, güneş yanığı, nefes darlığı ve mide bulantısı olduğu belirtildi. Özellikle çocukların, 65 yaş üzerindekilerin ve kronik hastalığı bulunan kişilerin sıcak havalardan kendilerini korumaları gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ahmet Engin, “Herkes günde en az 2-3 litre sıvı tüketmelidir. Normal sıvı alımının dışında da karpuz gibi meyvelerin de tüketilmesi gerekmektedir.” dedi.  

Türkiye'nin en yoğun hastanelerinden biri olan Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi yetkilileri, aşırı sıcaklardan kaynaklanan rahatsızlıklardan dolayı özellikle son 3 gündür hastaneye başvuranların sayısının diğer hastalara oranla yüzde 20 arttığını söyledi. Hastaların ayakta tedavi edildiğini, bir bölümünün de serum takılarak müşahede altına alındığını ifade etti. Hastane çalışanı, 18-25 yaş arasındaki gençlerde tansiyon düşüklüğü, 35 yaş üstündekilerde ise yüksek tansiyon sorununun çok sık görüldüğünü bildirdiler.

Sıcak ve nemli havalarda kalp hastalıkları ortaya çıkıyor

Sıvı kaybına bağlı olarak fenalaşan ve hastaneye kaldırılanların sayısında da büyük artış olduğunu söyleyen hastane çalışanları, özellikle çocuklarda ishalin çok görüldüğünü belirttiler. Aşırı sıcak ve nemli havalarda kalp hastalıklarının da ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Engin, “Göğüste daralma, nefes alamama gibi şikâyetlerle başvuran hastalar, serin yerlerde bulunmaları gerekiyor. Güneş mağduriyetinden uzak durmalılar.” ifadesini kullandı. Sıcak hava, sıvı kaybıyla birlikte vücuttaki kanın yoğunluğunun arttığını söyleyen Dr. Engin, “Dolaşım hastalığı, kalp hastalığı ve damar tıkanıklığı olan hastalar için daha fazla risk artışına sebebiyet veriyor. Bunun haricinde böbrek hastaları için de önemli bir risk. Nem oranı yüksek olduğu için de kronik astımı olan için solunum güçlüğü olabiliyor. Hastalar daha çok serin yerlerde olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.