Aşırı sıcak ve soğuk yemek mekruh mudur? Yemek haram olur mu?

Aşırı sıcak ve soğuk yemek mekruh mudur? Yemek haram olur mu?

Aşırı sıcak veya soğuk yemek yemenin veya içmenin mekruh olduğunu duydum;. Bunun ne kadar doğruluk payı vardır? Bununla ilgili hadis veya mezhep alimlerinin görüşü var mıdır?

"Sıcak yemek yemekten sakının! Çünkü o bereketi giderir. Soğutarak yemeyi tavsiye ederim. Çünkü o daha çok içe siner, bereketi daha büyüktür." anlamında zayıf bir hadis rivayeti vardır. (Suyûtî, Câmiu's–Sagîr, (Feyzü'l–Kadir'le birlikte), 3/120, Hadîs No: 2896)

Bir hadis-i şerifte de “sıcak yemeğin üflenerek yenmesi uygun görülmemiştir.” (bk. Zeynu’l-Irakî, Tahricu ahadisi’l-İhya-İhya ile birlikte-, 2/5).

Sağlık açısından çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerin zararlı olma ihtimalleri kuvvetlidir. Bu yönden de mekruh sayılabilirse de bu tenzih-i kerahet olabilir. Yani günah olmayan bir kerahettir.

Yemeğe ve suya üflenmemesi Peygamberimiz'in tavsiyelerindendir. Sıcak yemeğe üflenince yemeğin haram olması söz konusu değildir. Yemeğe üflemek yalnızca yemek adabına ve Peygamberimizin tavsiyesine uymamak olur. Yemeğe üflememek Peygamberimizin bir emri değil tavsiyesidir.

 

Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.