Aşırı hız öldürüyor

Aşırı hız öldürüyor

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün 2013 ve 2014 ilk 4 ayı verilerine göre, ölümle sonuçlanan trafik kazalarında en önemli faktör aşırı hız. Ölümlü trafik kazalarında ise yüzde 25 oranında azalma yaşandı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü istatistikleri, kazalara neden olan en önemli faktörün 'aşırı hız' olduğunu gözler önüne serdi. Emniyet'in verilerine göre, İstanbul geneli ölümlü, yaralanmalı trafik kazalarına karışan sürücülerin hatalarının en başında hız kurallarına riayet etmemeleri geliyor. 2013 yılı verileri ve 2014 Ocak-Nisan arası verilere bakıldığında kazaların 1 numaralı sebebi aşırı hız. 2013 yılı içerisinde 3 bin 787 kişi aşırı hız nedeniyle kaza yapmış. Bu oran kaza sebepleri arasında yüzde 35 ile ilk sırada yer alıyor.

SÜRÜCÜLER DİKKAT

2014 Ocak-Nisan verilerinde de bu durum değişmiyor. İlk 4 ayda meydana gelen bin 173 kazanın sebebini aşırı hız oluşturuyor. Diğer kaza sebepleri de şu şekilde sıralanıyor: 'Araçların arasındaki takip mesafesini izlememek, şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak, kavşaklarda yavaşlamayıp ilk geçiş hakkını vermemek, kural yasak ve zorunluluk yükümlülüklerine uymamak, sağa, sola ve geriye dönüş kurallarına uymamak, kırmızı ışık kuralına uymamak. Trafiği aksatacak ve tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirme.'

Trafik kazalarında sürücüden kaynaklanan hatalar ilgilendiğinde 'alkollü araç kullanmak' gerekçesiyle kaza yapanların oranı ise yüzde 1 ile en düşük sırada yer alıyor.

YAYALARA ÇARPIYORLAR

Oluş şekli incelendiğinde ise çarpma şeklinde gerçekleşen kazaların yüzde 21'i diğer araca yandan çarparak kaza yapıyor. Hatalı sollamadan kaynaklanan yandan çarpma kazaları oranı kaza oluşum sebepleri arasında ikinci sırada yer alıyor. 2014 Ocak-Nisan verileri incelendiğinde gerçekleşen kazaların yüzde 34'lük kısmı yayaya çarparak oluyor. Emniyet verileri, geçen seneye oranla ölümlü trafik kazalarında yüzde 25'lik bir azalma meydana geldiğini de gözler önüne serdi. 2013 yılının ilk 4 ayı ve 2014 yılının ilk 4 ayı dikkate alındığında ölümlü trafik kazalarında ciddi oranda azalma yaşanırken, maddi hasarlı kazalarda artış oldu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.