‘Aşı, Müslüman topraklarında doğdu’

‘Aşı, Müslüman topraklarında doğdu’

Şeyh Abdullah bin Beyyah: Dakar’da düzenlenen uluslararası konferansta konuştu

‘Aşı, Müslüman topraklarında doğdu’ Müslüman Alimler Birliği’nin eski Başkan Yardımcısı Şeyh Abdullah bin Beyyah, aşının Müslüman topraklarında doğduğunu belirtti 
 
Senegal’in başkenti Dakar’da düzenlenen uluslararası konferansta konuşan Moritanyalı dini lider Beyyah, Afrika’da İslam’ın çocuklara aşı yapılmasını yasakladığını düşünenlerin haksız olduğunu belirtti.
 
Afrika’daki dini liderlere çocuklara aşı yapılması çağrısında bulunan Beyyah, düşünülenin aksine İslam’ın aşıyı yasaklamadığını vurguladı.
Beyyah, 18. yüzyılın ilk yarısında Türkiye’deki İngiltere Büyükelçiliği’nde çalışan İngiliz Mary Wortley Montagu’nun Osmanlı’nın çiçek hastalığına karşı aşı yaptırdığını tespit ettiğini söyledi.
 
Şeyh Beyyah, Montagu’nun 1717’de İngiltere’ye dönüşünde de Osmanlı İmparatorluğu’nda yaygın olan çiçek aşısının uygulanması çağrısında bulunduğunu belirtti.
 
Beyyah, İngiltere’de yüzyıllarca çocukların aşılanmasına kuşkuyla bakıldığı ancak daha sonra kuşkunun Müslüman dünyasına yerleştiğini ifade etti.
 
Aşıdan kuşku duyulmasının tüm kötülüklerin kaynağı olan cehaletten kaynaklandığını belirten Beyyah, Hz. Muhammed’in “Ey Allah’ın kulları, tedavi olunuz. Çünkü Allah, her derdin bir şifasını indirmiştir” hadisini hatırlattı. Beyyah, bu hadisin sadece tedavi değil bilimsel araştırmaya da teşvik ettiğini vurguladı.
 
Beyyah ayrıca, ulemanın halkın duyarlı hale getirilmesi ve din eğitimi vermesinde büyük rol oynadığını da ifade etti. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.