Aşı ile her yıl 14 bin hayat kurtarılıyor

Aşı ile her yıl 14 bin hayat kurtarılıyor

Aşı Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşının koruyucu tedavi olarak Türkiye’de büyük bir rolü olduğunu kaydetti.

 Hiçbir hastalığa karşı aşılama yapılmasaydı Türkiye’de her yıl 14 bin ölüm gerçekleşeceğini aktaran Prof. Ceyhan, ortaya çıkacak hastalıkların da toplam 23 milyar TL’nin üzerinde maliyeti olacağını belirtti.

Aşılamanın insan sağlığına yönelik en büyük katkı olduğunu söyleyen Aşı Çalışma Grubu Koordinatörü ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Mehmet Ceyhan, başka hiçbir yöntemle bir hastalığın ortadan kaldırılamayacağını kaydetti. Prof. Ceyhan, ekibiyle yaptığı ve alanında ilk olma özelliği taşıyan önemli bir araştırmanın sonuçlarını da paylaştı. Ceyhan, “Araştırmamız ülkemizde aşılama olmasaydı her yıl ciddi kayıplar yaşanacağını gösteriyor. Buna göre her yıl, difteriden bin 55, hepatit A’dan 5, hepatit B’den 3 bin 348, kızamıktan 832, kabakulaktan 18, boğmacadan bin 255, çocuk felcinden 2, kızamıkçıktan 189, tüberkülozdan 390, tetanostan 91, suçiçeğinden 24, pnömokok menenjitinden 227, zatürreden 6 bin 806 olmak üzere toplam 14 bin 296 ölüm gerçekleşecekti. Yapılan hesaplamalara göre ise aşılama olmazsa hastalıkların ülkemize 15 milyar 607 milyon 841 bin 958 TL doğrudan, 7 milyar 430 milyon 571 bin 462 TL dolaylı olmak üzere toplam 23 milyar TL’nin üzerinde maliyeti olacaktı. Halbuki bu ölüm, hastalık ve maddi kayıplar, yaklaşık 418 milyon TL’lik bir aşı maliyetiyle önlenebilir.” dedi.

Aşı sayesinde çiçek hastalığının ortadan kalktığını, polio virüsü kaynaklı çocuk felcinde hastalığa son verilmesi noktasına yaklaşıldığını ve kızamık virüsünün dolaşımının durdurulmasında da önemli bir mesafe kaydedildiğini söyledi. Türkiye’de uygulanan aşı takvimiyle ilgili de bilgi veren Ceyhan, tüberküloz, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, hib enfeksiyonu, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, hepatit B, hepatit A, zatürre, suçiçeği aşıları rutin olarak her çocuğa ücretsiz,  risk grupları için ise grip, erişkin tipi zatürre ve menenjit aşısı uygulandığını belirtti.

MENENJİTTEN YILDA 350 ÇOCUK ÖLÜYOR

Türkiye’de çocukluk çağı menenjitlerinin yarısından çoğunun meningokok denilen bakteri türü olduğunu vurgulayan Ceyhan, “Meningokok menenjit aşısı ile korunulabilen hastalıklar arasında en ağır seyredenlerden. Şimdiye kadar 13 meningokok tipi tanımlanmışsa da bunlardan beşi insanda sık görülen tiplerdir. 4 tipe karşı geliştirilen 3 farklı aşı ülkemizde ruhsat almış, B tipi için geliştirilen aşı ise ruhsatlandırma aşamasında.” dedi. Her yıl dünyada 500 bin meningokok kaynaklı ağır hastalık ve 50 bin ölüm olduğunu söyleyen uzman, “2014’teki rapora göre ülkemizde çocuklarda yılda yaklaşık bin 500 vaka ve 350 ölüm oluyor. Menenjit vakaları tedaviye rağmen yüzde 20’ye varan oranda yaşamını kaybediyor. Hayatta kalanların yüzde 10-20’sinde sakatlıklar görülüyor.” diye konuştu.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.