Aşağı Saksonya'da Müslümanlara Yeni Haklar Gündemde

Aşağı Saksonya'da Müslümanlara Yeni Haklar Gündemde

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Weil, Müslüman dernekleriyle yılın başında devlet sözleşmesi imzalamayı planlıyor Sözleşme kapsamında öğretmenler için başörtüsü yasağının esnetilmesi ve Müslümanlar'ın dini bayramlarının tatil olması görüşülüy

Almanya'da Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil, İslam dininin resmen tanınması konusunda Müslüman derneklerle  "devlet sözleşmesinin" gelecek yılın başında imzalanmasının planlandığını söyledi.

Weil, Hannover Allgeimeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, sözleşmeyi imzalayacak ilk eyaletlerden biri olacaklarını belirterek, hastanelerde ve bakım evlerinde daha fazla Müslüman din adamlarının görev yapacağını ifade etti.

Sözleşmeyi yılın başında imzalamayı planladıklarını vurgulayan Weil, bu sözleşmeyle Müslüman  derneklerinin maddi  olarak desteklenmesinin de söz konusu olduğunu kaydetti.

Kamu alanında, örneğin okullarda kadın öğretmenlerinin başörtüsü takma yasağının kalkıp kalkmayacağı yönündeki bir soruya karşılık Weil, bu konuda nispeten açık bir yasal temelin bulunduğuna işaret ederek, bunun devlet sözleşmesi kapsamında Müslüman dernekleryle yapılan görüşmelerin de temelini oluşturduğunu kaydetti.

Weil, "Başörtüsü yasağı  devam edecek mı?" şeklindeki bir soru üzerine de, görüşmelerin sürdüğünü anımsatarak, "İhtilafa yol açmadığı sürece şu anda uygulanandan daha esnek bir düzenleme yapılması mümkün" ifadesini kullandı.

Başörtüsü konusunda kendileri için, ilgili öğrencilerin ve velilerin bunu kabul etmelerinin belirleyici olduğunu belirten Weil, okullardaki huzurun bozulmaması gerektiğini kaydetti.

Weil, Müslümanların dini bayramlarının da tatil olup olmayacağı yönündeki bir soruya karşılık, İslam dinindeki bayramların tanınması yönünde Eyalet Meclis'inden Tatil Günleri Yasası'nda değişiklik yapmasının istenebileceğini belirtti.

Şimdiye kadar söz konusu yasada yeni yıl ve iki Almanya'nın birleşme günü olan 3 Ekim ile Hristiyan dini günlerinin tatil olarak belirlendiğini aktaran Weil, bunun dışında  Ramazan Bayramı gibi Müslümanların önemli dini günlerinde öğrencilerin okula gitme konusunda muaf tutulabilme olanağına da sahip olduklarını kaydetti.

Aşağı Saksonya'da bir yıldan daha fazla süreden beri Müslüman dernekleri ve eyalet hükümeti arasında bir devlet sözleşmesi imzalanması konusunda görüşmeler  yapılıyor.

Sözleşmeyle İslam dininin eyalette Hristiyan Kiliseleri ve Yahudi Cemaati ile önemli ölçüde eşit hale getirilmesi ve Müslümanların toplumsal hayata daha fazla katılması hedefleniyor. Aşağı Saksonya eyaletinde yaklaşık 250 bin Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor.

Benzer devlet sözleşmesi daha önce Hamburg ve Bremen eyaletlerinde Müslüman dernekleriyle imzalanmıştı. Sözleşmelerle Müslümanlara çeşitli alanlarda haklar tanınmıştı.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.