Artvin, Türkiye'yi aydınlatacak

Artvin, Türkiye'yi aydınlatacak

Yusufeli Barajı ve HES'te derivasyon tüneli açılışı yapıldı.

 Artvin Valisi Cirit, "Artvin'deki projeler tamamlandığında ülkemizde üretilen toplam elektriğin yüzde 6'sı, hidroelektrik santral enerjisinin ise yüzde 18'i Artvin'den karşılanmış olacak" dedi.

Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatının derivasyon tüneli, düzenlenen törenle açıldı. Yusufeli Barajı ve HES inşaatının başlayabilmesi için Çoruh Nehri'nin derivasyon tüneline aktarılması amacıyla Yusufeli su kavuşumu mevkisinde düzenlenen törende konuşan Vali Kemal Cirit, Çoruh Nehri'ne gerdanlıklar takmaya devam ettiklerini belirtti. Türkiye'nin HES enerji üretim potansiyelinin toplamda 71 milyar kilovatsaat olduğuna değinen Cirit, "Çoruh Havzası'ndaki üretim potansiyeli ise yaklaşık 16 milyar kilovatsaattır. Çoruh Havzası ülkemizin HES enerji potansiyelinin yaklaşık yüzde 21'ini karşılamaktadır. Artvin'deki projeler tamamlandığında ülkemizde üretilen toplam elektriğin yüzde 6'sı, hidroelektrik santral enerjisinin ise yüzde 18'i Artvin'den karşılanmış olacak. Bu, Çoruh Havzası'nın stratejik önemini bir kez daha ortaya koymaktadır" dedi. Yusufeli Barajı gibi devasa bir yapıyı Türk müteahhitlik firmalarının yaptığına dikkati çeken Vali Cirit, "Müteahhitlik alanında Çin'den sonra dünya ikincisiyiz. Türk mühendisliği harikalar yaratmaya devam ediyor. Bugün bu baraj, sınıfının dünyada üçüncüsü ve inşallah söz verildiği gibi 2018 yılında tamamlanacak. Günlük 1 milyon liralık üretim yapılacak ve 7 yılda kendisini amorti edecek. Üretilen enerji ile Artvin'in yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bir şehrin, yani 650 bin nufüslu bir yerleşimin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilecek" diye konuştu. Vali Cirit, yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki derivasyon tünelinin hizmete girmesiyle barajın önemli bir aşamasının tamamlanmış olacağını da söyledi.

2 MİLYAR 150 MİLYON METREKÜP SU DEPOLAYACAK

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, DSİ Genel Müdürlüğünün Türkiye genelinde tarım, enerji, içme suyu, taşkın koruma, çevre sektöründeki proje ve inşaat hizmetlerinin zamanla yarışır şekilde devam ettiğini belirtti. Bugüne kadar 770 baraj ve göleti bitirerek hizmete sunduklarını dile getiren Karaçuha, şunları kaydetti: "DSİ ve özel sektör olarak 458 HES'İ tamamlayarak toplam hidroelektrik potansiyelimiz olan 47 bin 524 megavatın yaklaşık yüzde 48'lik bölümünü işletmeye aldık. Yusufeli Barajı ve HES inşaatının temel atma töreninden bugüne kadar geçen yaklaşık bir yıllık sürede, baraj tesisleri inşaatında yaklaşık yüzde 20'lik bir fiziki gerçekleşme sağlandı. Temelden 270 metre yükseklikte ince beton baraj olarak inşa edilecek barajımız tamamlandığında 2 milyar 150 milyon metreküp su depolayacak. 540 megavat kurulu gücü ile yılda 1 milyar 827 milyon kilovatsaat enerji üretecektir. Dünyanın en yüksek barajının üzerinde inşa edildiği Çoruh Nehri'nin derivasyon işlemini burada gerçekleştireceğiz. Yani Çoruh Nehri'ni doğası mecrasından çevirip inşaatını tamamlayacağımız derivasyon tünelinden yaklaşık iç çapı 11,30 metre, uzunluğu ise 900 metre olan derivasyon tüneline doğru Çoruh Nehri'ni yönlendireceğiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.