Artık 1 milyar lira cebimizde

Artık 1 milyar lira cebimizde

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bazı askeri hava sahalarının sivil uçuşa açılmasına imkan tanıyacak "hava sahasının esnek kullanımı" uygulamasıyla uçuş yollarının kısalacağını belirterek, yeni rotalar sayesinde yıllık 1 milyar lira

Elvan ayrıca, uçul sürelerinin de kısalacağını kaydetti.
 
Bakan Elvan, hava sahasının esnek kullanımı uygulamasının getireceği avantajları AA muhabirine değerlendirdi.

Hava sahasının esnek kullanımına ilişkin yönetmeliğin geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Elvan, yeni uygulamayla yakıt ve zaman tasarrufunun sağlanması, bakım maliyetlerinin azaltılması, çevre kirliliği ile küresel ısınma etkisinin azaltılması ve havacılık sektöründe verimliliğin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Kurulacak bir komisyonun yeni uçuş rotalarının belirleyeceğini anlatan Elvan, oluşturulacak yeni rotalarla, uçuş yollarının kısalacağını ve ilave uçuş yollarının anlık tesis edilebileceğini söyledi.

Askeri hava sahalarının içerisinden sivil uçuşların bugüne kadar yapılamadığını hatırlatan Elvan, şunları kaydetti:

"Havayolu şirketleri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün (DHMİ) yayınladığı hava koridorlarından uçuş düzenliyorlar. Bu koridorların denetimi DHMİ radarları tarafından gerçekleştiriliyor. Bunun dışındaki hava sahasının büyük bir kısmı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kullanımında bulunuyor. Ticari uçaklar, özel durumlarda DHMİ'nin belirlediği hava koridoru dışına çıkmak istediğinde TSK'nın ilgili birimlerinden izin almak zorunda kalınıyor. Yeni uygulama ile bu sorunu ortadan kaldırmak için bir komisyon kurulacak. Bu komisyonda mutabakata varıldığı takdirde yeni uçuş rotaları uygulamaya konulacak. Böylece 'hava sahasının esnek kullanımı' uygulamasıyla uçuş yolları kısalacak. Yeni rotalar yıllık 1 milyar lira tasarruf sağlayacak."

"Uçuşlar 6 ile 20 dakika kısalacak'

Yeni rotaların zaman tasarrufu da sağlayacağını vurgulayan Bakan Elvan, vatandaşların gitmek istedikleri yere daha erken varabilme imkanına kavuşacaklarını dile getirdi. Elvan, uygulama sayesinde yurt içi seferlerin yanı sıra özellikle hac ve umre uçuşlarında ciddi yoğunluk yaşanan Suudi Arabistan ile Orta Doğu seferlerinde de önemli oranda zaman ve yakıt tasarrufu sağlanacağını belirtti.

Yeni uçuş rotaları ile seyahat sürelerinin 6 ile 20 dakika arasında azalacağını bildiren Elvan, "Seyahat süreleri İstanbul-Samsun arasında 6, İstanbul-Adana arasında 8, İstanbul-İzmir arasında 6, İstanbul-Bodrum arasında 7 ve İzmir-Adana arasında 8 dakika kısalacak" dedi.

"Daha fazla trafiğe hizmet verilecek"

Ülke hava trafiğinin her geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 10'nun üzerinde arttığını belirten Elvan, uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan istatistiki tahminlerde Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda en çok trafik artışı beklenen ve talep arzı yüksek ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Elvan, Eurocontrol'ün büyüme tahminlerine göre Türkiye'nin 2020'ye kadar yüzde 6'nın üzerinde bir trafik artışı ile Avrupa'da birinci ülke konumunda olacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de her yıl artan hava trafiğine emniyetli ve konforlu hizmeti verebilmeye bu yönetmenlik çok önemli ve ciddi katkılar sağlayacak. Uçuş emniyetinden taviz vermeden hava sahasının kapasitesi arttırılarak daha fazla trafiğe hizmet verilmesi, sivil/asker koordinasyonun daha etkin bir şekilde sağlanabilmesine ve hava sahasının günlük olarak sivil ve askeri trafiklere tahsis edilmesine bağlıdır. Yeni yönetmenliğin bu uygulamaya imkan vermesinden dolayı daha çok hava trafiğine hizmet verebileceğiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.