Artan Nüfusa Rağmen Orman Ürünlerinin Tüketimi Azaldı

Artan Nüfusa Rağmen Orman Ürünlerinin Tüketimi Azaldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Gümüş, sanayinin çeşitli alanlarında hammadde olarak kullanılan orman ürünlerinin, 30 yıl öncesine göre artan nüfusa rağmen yarı oranında azaldığını söyledi.

Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanların yakın geçmişe kadar sanayinin hammaddesi olduğunu belirterek, odun hammaddesinin toplumun birçok ihtiyacını gidermede temel olarak kullanıldığını anlattı.
 
Türkiye’de 30 sene öncesine göre odun tüketiminin yarı yarıya düştüğüne dikkati çeken Gümüş, "Nüfus iki kat artmıştır, odun tüketimi ise 40 milyon metreküpten 20 milyon metreküpe düşmüştür. Aslında bu müthiş bir gelişmedir. Orman işletmelerinin kesip toplumun hizmetine sunduğu odun hammaddesi, ormanlarımızın sağlığının gelişmesi ve bakım yapılması açısından da gereklidir" diye konuştu.
 
Prof. Dr. Gümüş, orman ürünlerinin üretilmesinde endişelenecek bir durumun olmadığını vurgulayarak, "Çünkü Türkiye ormanları senede 42 milyon metreküp artırım yapmakta, ormanlardan yapılan üretim ise en fazla 20 milyon metreküptür. Dolayısıyla artanın yarısını harcamaktayız. O nedenle ormanlarımızdan yapılan kesim endişe verici boyutlarda değildir. Olması gerekenin bile altındadır. Orman işletmeleri çalışmalarını başarıyla yerine getirmektedir" ifadesini kullandı.
 
"30 yılda 1,5 milyon hektarlık artış"
Ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra Türkiye’nin ormanlaşmasında son 30 yıl içerisinde 1,5 milyon hektar artış yaşandığını belirten Gümüş, bunda doğal artışın önemli rol oynadığını ifade etti.
 
Gümüş, kırsal alanda nüfusun azalması ve buna bağlı olarak hayvancılığın da düşmesinin ormanlardaki bu gelişmeye katkı sağladığını dile getirdi.
 
Doğu Karadeniz ormanlarında böcek ve ökse otu gibi tehditlerin bulunduğuna işaret eden Gümüş, “Orman ve Su İşleri Bakanlığının zararlı böceklerle mücadelesini takdirle karşılıyoruz. Özellikle biyolojik mücadele açısından önemli noktadalar ama doğa da bu mücadeleye katkıda bulunacak ve bunu kendi kendine başaracaktır” dedi. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.