Dr. Selçuk ESKİÇUBUK

Dr. Selçuk ESKİÇUBUK

Arslan Bulut

Arslan Bulut, Yeniçağ gazetesinde bir köşe yazarı. Bugünkü yazısında "Şimdi de Saidi Nursi devleti mi kuruluyor? başlığı altında bir yazı kaleme almış. Bitlis valisi sayın İsmail Ustaoğlu'nun yanına il jandarma komutanı ve emniyet müdürünü de alarak Bediüzzaman'ın doğduğu Nurs köyüne gitmiş, doğduğu evi ve ilk dersini aldığı 400 yıllık tarihi camiyi incelemiş ve 2018 yılında buranın turizm merkezi olması için eksikliklerin giderileceğini söylemiş. İşte sayın köşe yazarı bundan rahatsızlık duymuş ve Bediüzzaman hakkında asılsız iddialarda bulunmuştur.

Ben de yıllar önce genç bir üniversite öğrencisi olarak Necmettin Şahiner ile birlikte Nurs köyünü ziyaret etmiş oraların manevi havasını teneffüs etmiş biri olarak sayın valinin ziyareti ile empati yaptım, duygulandım, eski günlere gittim. Sayın yazar Arslan Bulut’un asılsız iddialarına hem mail adresine yazarak hem de kamuoyuna açık bu köşede cevap vermek istedim.

Sayın Arslan Bulut!

"Şimdi de Saidi Nursi devleti mi kuruluyor?" isimli köşe yazınızı okudum."Saidi Nursi, devletin ajansı tarafından, "İslam âlimi" olarak gösteriliyor. Oysa okuyan ve aklı olan herkes görür ki Saidi Nursi külliyatı, sayıklamalardan ibarettir. Saidi Nursi'nin kitaplarının hiçbir bilimsel değeri yoktur" iddiasında bulunmuşsunuz

1-Bu ülkenin Diyanet İşlerinde başkanlık görevini yürütmüş Prof. Mehmet Görmez zamanında Bediüzzaman'ın Risale-i Nur adını verdiği Kur'an tefsirlerinden "İşarat-ül İ'caz, Mektubat, Sözler, Mesnevi-i Nuriye, Küçük Sözler, Uhuvvet Risalesi, Hastalar Risalesi, Ramazan, iktisat, şükür Risalesi" gibi eserlerini inceleyerek Diyanet Vakfı tarafından bastırmış olup halen Diyanet yayınları olarak satışı yapılmaktadır.

Bediüzaman yaşadığı dönemde Osmanlı devletinin din işleri yüksek kurulu görevini ifa eden "Dar'ül-Hikmet'il- İslamiye" nin çok değerleri alimleri arasında görev yapmıştı. Onun İslam alimi oluşu hem Osmanlı döneminde hem de günümüzde devlet tarafından kabul edilen bir gerçektir.

2-""Gerçek Nurcular da şimdi FETÖ denilen yapıdan şikâyetçidir. Saidi Nursi'nin eserlerini de değiştirmişlerdir" diye bizi uyaran dostlar da oldu ama fikrim değişmedi" diyorsunuz. Bu konuda Prof. Mehmet Görmez'in "FETÖ üzerinden Said Nursi ve Risale-i Nur'a bakmak fitnedir" http://www.risalehaber.com/gormez-feto-uzerinden-said-nursi-ve-risale-i-nura-bakmak-fitnedir-282373h.htm ) cevabı bu konuda verilen en ilmi cevaptır.

3-"Saidi Nursi, Nur talebelerinin askere katılmak yerine Kur'an çalışarak zamanlarını değerlendirmelerini istiyordu" ifadesini kullanmışsınız. Bediüzaman 1. Dünya savaşında talebeleriyle beraber Kafkas cephesine katılmış, çarpışmış, hatta çarpışmalar arasında talebesi Molla Habib’e söylemiş o da yazmış, İşarat-ül İcaz isimli ilmi tefsiri orada yazılmıştır. Birçok talebesi savaşta şehit olmuş kendisi de Ruslara esir düşerek Kosturma’ya götürülmüş ve burada 2.5 yıl esir kalmıştır. 1917 Bolşevik ihtilali karışıklığında istifade ile kaçıp Türkiye'ye gelmiştir. İşte bu dönemde de Darül Hikmetil İslamiye’ye üye kabul edilmiştir.

Bediüzzaman hayatını gayesini şöyle izah eder:

"Bir tek gayem vardır: O da, mezara yaklaştığım bu zamanda, İslâm memleketi olan bu vatanda bolşevik baykuşlarının seslerini işitiyoruz. Bu ses, âlem-i İslâmın iman esaslarını zedeliyor. Halkı, bilhâssa gençleri imansız yaparak kendisine bağlıyor. Ben bütün mevcudiyetimle bunlarla mücadele ederek gençleri ve müslümanları imana davet ediyorum. Bu imansız kitleye karşı mücadele ediyorum. Bu mücahedem ile inşâallah Allah huzuruna girmek istiyorum, bütün faaliyetim budur. Beni bu gayemden alıkoyanlar da, korkarım ki bolşevikler olsun! Bu iman düşmanlarına karşı mücahede açan dindar kuvvetlerle el ele vermek, benim için mukaddes bir gayedir. Beni serbest bırakınız. El birliğiyle, komünistlikle zehirlenen gençlerin ıslahına ve memleketin imanına, Allah'ın birliğine hizmet edeyim." (Şualar,14.Şua)

Evet sayın Arslan Bulut!

Bir gazetede köşe yazarı olmak her gün yazı yazmak zor iştir. Konfiçüyüs'ün dediği gibi "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz" sözü milattan önce söylenmiş olsa da ben hala geçerli olduğunu düşünenlerdenim. Lütfen Bediüzzaman hakkında biraz daha bilgi sahibi olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum